John Distilleries
Firma John Distilleries została założona w 1992 przez Paul P John i swą działalność rozpoczęła od produkcji szerokiej gamy alkoholi m.in. win, brandy i typowej indyjskiej whisky, która w zdecydowanej większości produkowana jest tu przy udziale destylatów z melasy.
Szybko hitem sprzedażowym stał się blend Original Choice będący kompozycją neutralnego spirytusu z melasy i whisky zbożowych. W 2015 roku jego sprzedaż sięgnęła 128 mln butelek. Dziś grupa John Distilleries, której siedziba znajduje się w mieście Bangalore posiada 3 zakłady a portfolio firmy obejmuje 12 marek alkoholi. Prawdziwą perełką jest destylarnia whisky single malt założona na wybrzeżu Goa w 2007 roku. Produkuje się tu whisky według tradycyjnej znanej m.in. ze Szkocji receptury opartej w 100% na słodowanym jęczmieniu i podwójnej destylacji w tradycyjnych miedzianych alembikach. Piękny krajobraz Goa stał się inspiracją do stworzenia kilku odmiennych wariantów whisky. Do produkcji wykorzystywana jest rosnąca u podnóża Himalajów 6-cio rzędowa odmiana jęczmienia, a torf wykorzystywany do wędzenia ziarna sprowadzany jest ze Szkocji. Whisky dojrzewa tutaj głównie w beczkach po bourbonie. Gorący wilgotny klimat panujący na Goa sprawia, że whisky dojrzewa tutaj dużo szybciej i już po 5-6 latach osiąga walory smakowe spotykane w kilkunastoletnich szkockich whisky. Ceną szybkiego dojrzewania jest wyższy angel share, który osiąga tu ok. 8% rocznie.
Pierwsza single malt whisky trafiła na rynek na jesieni 2012. Whisky Paul John zaskakują bogactwem smaków i aromatów. Znajdziemy w niej nuty przypraw, suszonych owoców, czekolady, marmolady, kokosa, wanilii i miodu, a także w zależności od linii mniej lub więcej dymnych akcentów. Whisky nie jest barwiona karmelem i nie jest poddawana filtracji na zimno.