W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Armorik – whisky z Bretanii

Armorik – whisky z Bretanii

Francuska Bretania przypomina Irlandię i Szkocję, jest regionem, który uosabia wszystkie celtyckie cechy surowej ziemi, rześkiego morskiego klimatu i gwałtownych sztormów. Jest to idealny klimat dla whisky. 

Mocne alkohole, które kojarzą nam się z Francją to przede wszystkim brandy, koniak, armaniak i calvados. Mimo bogactwa rodzimych trunków Francuzi pokochali też szkocką whisky, która trafiła tu krótko po tym jak w latach 80-tych XIX wieku filoksera zaatakowała krzewy winorośli i produkcja winnych destylatów była mocno ograniczona. Dziś Francuzi są światowym liderem jeśli chodzi o spożycie szkockich whisky. Whisky (nie tylko szkocka) stanowi aż 30% wszystkich sprzedawanych tu alkoholi mocnych. Mają też 36 własnych destylarni i 8 niezależnych bottlerów. Łącznie na rynku obecnych jest ok. 60 marek francuskiej whisky. Jedna z nich, najbardziej znana – Armorik – z destylarni Warenghem, właśnie pojawiła się w ofercie M&P.

Destylarnia Warenghem została założona w 1900 roku w Bretanii przez Leona Warenghem. Pierwszym produktem, który przyniósł jej rozgłos był Elixir d’Armorique, destylat stworzony na bazie 35 roślin, zdobywca wielu nagród na międzynarodowych wystawach w 1902 roku. Od tego czasu gorzelnia stworzyła całą gamę nietypowych likierów na bazie owoców i roślin, likierów na bazie miodu, jabłkowych brandy, piw i whisky. W 1967 roku wnuk założyciela - Paul-Henry i jego partner biznesowy Yves Leizour przenieśli gorzelnię z centrum miasta na obrzeża Lannion, aby być bliżej źródła wody Rest Avel. Dzisiaj destylarnia jest własnością rodziny Leizour. Gilles Leizour, który przejął zakład w 1983 roku wprowadził do oferty także produkcję whisky. W 1987 roku zadebiutowała whisky mieszana o nazwie WB, a w 1998 roku na rynek trafił Armorik – pierwszy francuski single malt. Destylarnia Warenghem była pierwszą destylarnią, która kiedykolwiek wyprodukowała podwójnie destylowaną whisky we Francji. Dziś pod nadzorem zięcia Gillesa – Davida Roussier - pozostaje najbardziej znanym producentem whisky.

Celem nadrzędnym tej małej, rodzinnej, można rzec rzemieślniczej gorzelni jest kultywowanie tradycji bretońskiej destylacji i osiągnięcie jak najwyższej jakości. Cały proces produkcji począwszy od mielenia ziarna aż do butelkowania gotowej whisky przebiega na terenie zakładu. Woda czerpana jest ze źródła Rest Avel, a wykorzystywane zboża to francuski jęczmień oraz w przypadku whisky mieszanych dodatkowo bretońska pszenica. Destylacja jest dwukrotna i zachodzi w miedzianych alembikach, a w procesie dojrzewania whisky oprócz beczek po bourbonie i sherry wykorzystywane są także beczki z dębu bretońskiego.

Destylarnia wyposażona jest w kadź zacierną o pojemności 6000 litrów, 4 stalowe kadzie fermentacyjne i dwa tradycyjne miedziane alembiki o pojemności 6000 litrów (wash still) i 3500 litrów (spirit still). Roczna produkcja to ok. 120000 litrów czystego alkoholu z czego 30% stanowi whisky zbożowa. W Bretanii panują znakomite warunki do dojrzewania whisky.

Z uwagi na położenie w pobliżu morza, powietrze przepełnione jest jodem i morską bryzą. Klimat jest deszczowy i wietrzny, porównywalny z warunkami panującymi w szkockim regionie Highland. Wilgotność jest taka sama, jedynie temperatury są nieco wyższe. Whisky dojrzewa tu szybciej niż w Szkocji, a działka dla aniołów tzw. Angel Share wynosi ok. 3,5% rocznie. W roku 2015 Bretania została oficjalnie uznana za region produkcji whisky.

ARMORIK MAITRE DE CHAI
Armorik Maitre de Chai to limitowana edycja dojrzewająca w beczkach first fill po sherry Oloroso. Jej pierwsza edycja powstała w 2014 roku. Odzwierciedla charakter i know how destylarni. Aromat jest bogaty i słodki, obfituje w nuty suszonych owoców, wanilii, rodzynek, orzechów, z delikatnym akcentem w tle. W smaku pełna i gładka. Odnajdujemy tu nuty czerwonych owoców i gorzkiej czekolady, przechodzące w długi, miękki finisz.

ARMORIK DOUBLE MATURATION
Armorik Double Maturation to symbol destylarni łączący wysoką jakość produkcji whisky single malt z unikalnym, lokalnym charakterem. Dzięki współpracy z miejscowym bednarzem, gorzelnia używa wyjątkowych beczek wyprodukowanych z bretońskiego dębu. To właśnie w nich, whisky ta spędza pierwszych kilka lat dojrzewania, a następnie jest przelewana do beczek po sherry Oloroso. Aromat elegancki, owocowy z przewodnią nutą cytrusów i jabłek, uzupełnionych akcentem solonego masła i karmelu. W smaku początkowe finezyjne, nuty dębiny rozwijają się w bogactwo i słodycz słodowanego jęczmienia. Finisz jest intrygujący, łączy w sobie nuty miodu wrzosowego i zbóż z morską bryzą.

ARMORIK CLASSIC
Klasyczny single malt bez określenia wieku dojrzewający w świeżych beczkach po bourbonie by zyskał słodycz i po sherry Oloroso dla nadania owocowości i złożoności. Aromat jest elegancki, z nutami suszonych owoców, orzechów i tostowanego pieczywa. W ustach początek jest mocno owocowy, a następnie przechodzi stopniowo w złożone nuty suszonych owoców, zbóż i przypraw. Finisz jest pikantny, z zaskakującym morskim akcentem.

ARMORIK DEVRENN
To jedna z najnowszych odsłon destylarni Armorik. Dervenn to w bretońskim dialekcie „dąb” i ta whisky dojrzewała 5 lata w beczkach właśnie z dębu bretońskiego. To wersja bardzo limitowana, o zdecydowanie owocowym charakterze. Aromat to właśnie bogactwo dojrzałych owoców, z delikatnym dotknięciem dębiny, orzechów i migdałów. W smaku bogata i intensywnie przyprawowa – mocno wyczuwalny cynamon i gałka muszkatołowa. Finisz długi i gładki.

ARMORIK SHERRY CASK
Wyjątkowa francuska whisky bez określenia wieku dojrzewająca wyłącznie w beczkach po sherry. Piękna miedziano-złota barwa. Aromat harmonijny, z ładną równowagą pomiędzy owocowością cytrusów i karmelizowanej gruszki, a różnorodnością przypraw. W smaku krągła, z dużą ilością słodyczy uzupełnionej akcentami owoców, przypraw i dębiny. Finisz długi i pikantny.

BREIZH
Unikalna whisky blended, dwukrotnie destylowana w alembikach, skomponowana w 50% z whisky single malt i 50% whisky grain. W nosie świeża i aromatyczna. W ustach miękka, z wyczuwalnymi nutami wanilii i słodu. Finisz delikatnie pikantny, ładnie zrównoważony

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.