Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

St.kil

Legenda whisky St. Kilian sięga VII wieku, kiedy to trzej irlandzcy mnisi Kilian, Kolonat i Totnan na polecenie papieża, udali się do Frankonii, aby schrystianizować tamtejszych upartych pogan. Wszystkie poprzednie próby chrystianizacji zakończyły się niepowodzeniem a ich poprzednicy zginęli na stosie. Tym razem mnisi po raz pierwszy zabrali ze sobą – „wodę życia” a także małą miedzianą aparaturę do jej destylacji. Destylat ze słodu jęczmiennego był darem dla króla Gosberta i królowej Gailany na dworze w Würzburgu. Wręczając go, mnisi poinformowali o jego uzdrawiającym wpływie na ciało i duszę. Król, królowa, a także wszyscy wasale na dworze, byli zachwyceni a Kilian i jego bracia otrzymali pozwolenie na rozpoczęcie produkcji Aqua Vitae w Würzburgu i wykorzystanie mikstury do przekonania pogańskich mieszkańców do chrześcijaństwa. Wkrótce wszyscy od dworu po zwykłych ludzi docenili ten nowy lek do użytku zewnętrznego, ale przede wszystkim wewnętrznego. Podczas swoich podróży misyjnych po Frankonii mnisi dotarli również do Rüdenau, gdzie obecnie znajduje się destylarnia St. Kilian. Tam zmieszali swój napój z wodą z Ottilienbrunnen, leczniczego źródła, w którym czczono bogów wody na długo przed przybyciem mnichów, jeszcze w czasach Rzymian.

Ponad tysiąc lat później w Rudenau po czterech latach budowy w 2016 roku otwarto destylarnię whisky, a z dwóch miedzianych alembików firmy Forsyth o pojemności 6000 litrów popłynął pierwszy destylat St. Kilian. Było to spełnienie marzeń założyciela Andreasa Thummlera, bankiera inwestycyjnego i zapalonego kolekcjonera whisky, który wraz Davidem F. Hynesem, legendą irlandzkiej whiskey z Dublina, w 2012 r. wpadł na pomysł założenia największej destylarni whisky w Niemczech. Wybór miejsca padł na niewielkie miasteczko Rudenau, w pięknym Odenwald w pobliżu Miltenberg nad Menem. Wkrótce do zespołu dołączył piwowar i mistrz destylacji Mario Rudolf z Amorbach.

 

Historia zatoczyła koło, podobnie jak irlandzcy mnisi, trzech mężczyzn, których sercom bliska była „woda życia” w 2019 roku zaprezentowali swoją pierwszą trzyletnią whisky single malt. Od tej pory St. Kilian wyznacza nowe standardy jakości w produkcji whisky wyprodukowanej w Niemczech. Nazwa destylarni "St. Kilian" jest dedykowana mnichowi z Irlandii i jego braciom, którzy już ponad 1000 lat wcześniej przekonali germańskich ludzi, o cudownych właściwościach Aqua Vitae (woda życia). Dziś dokładnie to jest nadal "misją”„ ekipy z destylarni St. Kilian.

 

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.