St.kil
Legenda whisky St. Kilian sięga VII wieku, kiedy to trzej
irlandzcy mnisi Kilian, Kolonat i Totnan na polecenie papieża, udali się do
Frankonii, aby schrystianizować tamtejszych upartych pogan. Wszystkie
poprzednie próby chrystianizacji zakończyły się niepowodzeniem a ich
poprzednicy zginęli na stosie. Tym razem mnisi po raz pierwszy zabrali ze sobą
– „wodę życia” a także małą miedzianą aparaturę do jej destylacji. Destylat ze
słodu jęczmiennego był darem dla króla Gosberta i królowej Gailany na dworze w
Würzburgu. Wręczając go, mnisi poinformowali o jego uzdrawiającym wpływie na
ciało i duszę. Król, królowa, a także wszyscy wasale na dworze, byli zachwyceni
a Kilian i jego bracia otrzymali pozwolenie na rozpoczęcie produkcji Aqua Vitae
w Würzburgu i wykorzystanie mikstury do przekonania pogańskich mieszkańców do
chrześcijaństwa. Wkrótce wszyscy od dworu po zwykłych ludzi docenili ten nowy
lek do użytku zewnętrznego, ale przede wszystkim wewnętrznego. Podczas swoich
podróży misyjnych po Frankonii mnisi dotarli również do Rüdenau, gdzie obecnie
znajduje się destylarnia St. Kilian. Tam zmieszali swój napój z wodą z
Ottilienbrunnen, leczniczego źródła, w którym czczono bogów wody na długo przed
przybyciem mnichów, jeszcze w czasach Rzymian.
Ponad tysiąc lat później w Rudenau po czterech latach budowy
w 2016 roku otwarto destylarnię whisky, a z dwóch miedzianych alembików firmy
Forsyth o pojemności 6000 litrów popłynął pierwszy destylat St. Kilian. Było to
spełnienie marzeń założyciela Andreasa Thummlera, bankiera inwestycyjnego i
zapalonego kolekcjonera whisky, który wraz Davidem F. Hynesem, legendą
irlandzkiej whiskey z Dublina, w 2012 r. wpadł na pomysł założenia największej
destylarni whisky w Niemczech. Wybór miejsca padł na niewielkie miasteczko
Rudenau, w pięknym Odenwald w pobliżu Miltenberg nad Menem. Wkrótce do zespołu
dołączył piwowar i mistrz destylacji Mario Rudolf z Amorbach.
Historia zatoczyła koło, podobnie jak irlandzcy mnisi,
trzech mężczyzn, których sercom bliska była „woda życia” w 2019 roku
zaprezentowali swoją pierwszą trzyletnią whisky single malt. Od tej pory St.
Kilian wyznacza nowe standardy jakości w produkcji whisky wyprodukowanej w
Niemczech. Nazwa destylarni "St. Kilian" jest dedykowana mnichowi z
Irlandii i jego braciom, którzy już ponad 1000 lat wcześniej przekonali
germańskich ludzi, o cudownych właściwościach Aqua Vitae (woda życia). Dziś
dokładnie to jest nadal "misją”„ ekipy z destylarni St. Kilian.