W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej

Templeton

W 1920 roku, podczas prohibicji, w małym miasteczku Templeton w stanie Iowa produkowano w ukryciu zaskakująco dobrej jakości żytnią whisky znaną właśnie jako Templeton Rye lub „The Good Stuff” – co możemy przetłumaczyć jako „dobry towar”. Dzięki tej jakości sława tego mini miasteczka (350 mieszkańców) niosła się szeroko, ale gdy w 1933 roku prohibicja się skończyła i produkcja alkoholu znów stała się legalna, o gorzelnikach z Templeton powoli zapominano. I tak było przez kolejne 70 lat… można śmiało powiedzieć, że jeszcze chwila, a staliby się tylko legendą. Zwrot nastąpił w roku 2006, kiedy to rodzina Underwood, mająca 125 lat historii prowadzenia biznesu w branży alkoholowej, postanowiła ożywić legendę. W tym samym roku -25 października na rynku pojawiła się pierwsza, legalna whisky pod nazwą Templeton Rye, a w roku 2013 jej sprzedaż osiągnęła 1 milion butelek. Kolejnym krokiem była budowa destylarni (2017) i wyjście na rynki międzynarodowe (2019r).
Dziś jest to jedna z największych destylarni w USA, pozostających w niezależnych, rodzinnych rękach. Wyposażona jest w alembiki i aparaty kolumnowe, posiada magazyny zdolne pomieścić 50tys beczek i własną linię butelkującą.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.