La Montina
La Montina powstała w miasteczku Monticelli Brusati, w
prowincji Brescia, zaledwie kilka kroków od jeziora Iseo, na północy regionu Franciacorta.
Jej winnice zajmują powierzchnię około
72 hektarów, umiejscowionych w 7 różnych
terroir na terenie apelacji, gdzie panuje niezwykły mikroklimat zapewniający winorośli
doskonałe środowisko do dojrzewania i wzrostu.
W 1982 r. trzej bracia Bozza: Vittorio, Gian Carlo i Alberto – podtrzymali
rodzinne tradycje winiarskie, kupując przepiękną posiadłość, zbudowaną w 1620
roku przez Benedetto Montiniego, przodka papieża Pawła VI. W latach 1986-2007
wykopano tu piwnice o powierzchni 8000 m2, gdzie każdego roku dojrzewa średnio
400 000 butelek. Na terenie posiadłości Montina oprócz winiarni i piwnic znajdują
się dodatkowo: sklep winiarski, Villa Baiana – kompleks 3 sal bankietowych/ centrum
kongresowe i pierwsza Galeria Sztuki Współczesnej we regionie.
Wina w La Montina są tworzone oczywiście zgodnie z przepisami
apelacji zapewniając winom znakomitą jakość tj.; wykorzystanie wyłącznie szlachetnych odmian
winogron, zbiór ręczny, naturalna refermentacja w butelce, a następnie
powolne dojrzewanie nie krócej niż 18 miesięcy dla win
bazowych, 30 miesięcy dla win Vintage i co najmniej 60 miesięcy w przypadku Riserva.