Coppi
W Apulii znajduje się obszar
uprawy winorośli, który obecnie wzbudza bardzo duże zainteresowanie. Mowa o
miejscowości i gminie Gioia del Colle w prowincji Bari, z której wina charakteryzują
się oryginalną elegancją, świeżością i równowagą, a to wszystko dzięki
pagórkowatym kamienistym glebom i lokalnemu mikroklimatowi. Historia sukcesu
apulijskiej rodziny Coppi rozpoczyna się w 1979 roku, kiedy Antonio Coppi przejął
własność zabytkowej winnicy działającej od 1882 roku i przekształcił ją w
nowoczesną piwnicę.
Coppi ze swoimi 100 hektarami
winnic w Apulii, między południowo-wschodnim Bari i Salento, jest jednym z
najbardziej cenionych producentów w kolebce Primitivo, którym jest właśnie Gioia
del Colle. Do tego dochodzi kolejne 100 hektarów winnic zakontraktowanych od
rolników, którzy z drobiazgową opieką specjalistów Coppi produkują wina.
Gwiazdą Coppi jest oczywiście Primitivo, ale w bardzo eleganckim stylu.
Poza Primitivo firma produkuje
winna z innych rodzimych odmian winorośli jak Negroamaro, Aleatico, Falanghina,
Malvasia Bianca czy Malvasia Nera. Zabytkowe piwnice Coppi są otwarte dla
turystów do zwiedzania i degustacji, gdzie pośród dębowych beczek, pras oraz
innych sprzętów winiarskich można poczuć tradycyjny charakter w połączeniu z
nowoczesnością, ale to pasja i wiedza w połączeniu z życiem w harmonii z naturą
są kluczem do sukcesu. Syn Antonio, Doni swoją ciężką pracą i poświęceniu
kontynuuje dzieło ojca przywracając godność i prestiż winom z Apulii, które
nierzadko są lekceważone przez koneserów z uwagi na swój mainstreamowy
charakter.