Ritterhof
Posiadłość Ritterhof położona jest w Górnej Adydze- Południowym Tyrolu w Caldaro, kilka kilometrów od jeziora Caldaro, największego naturalnego akwenu w autonomicznej prowincji Bolzano, na szlaku winiarskim numer 1. Winnice są usytuowane na tle malowniczego, zapierającego dech w piersiach krajobrazu wokół gór i obejmują 10 hektarów.
Założoną w 1968 roku winiarnię rodzina Ritterhof zakupiła w 1999 r., która jest znana z produkcji wysokiej jakości likierów i destylatów począwszy od 1946 roku. Z biegiem czasu wina Ritterhof zaczęły odnosić wielki sukces, a winiarnia stała się jedną z najbardziej reprezentatywnych w regionie. Dziś firmą kieruje córka Ludwiga Kaneppele i Kariny Roner- Eva Kaneppele, przedstawicielka trzeciego pokolenia, która pozostaje wierna filozofii rodziny, dzięki czemu posiadłość rośnie na znaczeniu, koncentrując się na tworzeniu win w sposób przyjazny dla środowiska.
Odpowiednie czynniki przyrodnicze, które wpływają na jakość tutejszych win to: mikroklimat, ekspozycja na słońce, wysokość i niejednorodna budowa podłoża, od gleb gliniastych po kamieniste gleby morenowe i luźne gleby piaszczyste, są wstępnymi warunkami do tworzenia doskonałych win. Jeśli dodamy do tego dbanie o najdrobniejszy szczegół w procesie przetwarzania winogron, od ręcznego zbioru przez wykorzystanie nowoczesnych technologii podczas winifikacji, aż po butelkowanie, otrzymamy wina, które doskonale wyrażają tożsamość regionu, są autentyczne, oryginalne i świetnie wyrażają osobliwość każdej odmiany. Największymi osobliwościami są niewątpliwie wina z lokalnych odmian ciemnej winorośli jak Schiava oraz Lagrein.