Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Aleksander Cocktail

Historia jednego z najpopularniejszych napojów mieszanych nie jest klarowna, podobnie jak on sam. Istnieje kilka wersji jego powstania. Pierwsza wzmianka o napoju mieszanym Alexander ukazała się w wydanej w 1916 roku książce Hugo Ensslina „Receptury napojów mieszanych” (Recipies for Mixed Drinks). To pierwsza informacja o drinku, na który składają się składniki w dokładnie takich samych ilościach.

Jedna z wersji, oparta na informacji, która ukazała się w dniu 3 października 1915 roku w dziale news Philadelphia Inquire mówi, że „główny barman, po wielu próbach opracował specjalnego drinka, Alexander Cocktail, który będzie serwowany podczas World Series, finału najważniejszego wydarzenia w świecie baseballu. W tym sezonie finał wygrał zespół Boston Red Sox, pokonując Philadelphia Phillies. Drink został zadedykowany dla wspaniałego miotacza wszechczasów, Grove Cleveland Alexander (1887-1950).

21 marca 1929 roku, nowojorska gazeta zamieściła artykuł Waltera Winchell łączący koktajl Alexander z Troy Aleksandrem, barmanem pracującym w specjalizującej się w owocach morza restauracji Rector’s. Okazją do jego skomponowania miało być uczczenie bardzo udanej kampanii reklamowej dla Delaware, Lockawanna and Western Railroad (DL&W). Reklama zachęcała do podróży liniami DL&W pokazując fikcyjnego pasażera, Phoebe Snow, który nawet po długiej podróży wciąż miał czyste ubranie. To ówcześnie było o tyle istotne, że lokomotywy opalane pospolitym węglem tworzyły duże ilości sadzy, która pokrywała ubrania podróżnych w stopniu powodującym ich wyraźne zabrudzenie. DL&W zaczęła używać antracytu, najbardziej energetycznego rodzaju węgla co miało zapewnić brak osadzającego się czarnego kurzu. Reklama ta stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych reklam w Ameryce, a Alexander stał się najpopularniejszym drinkiem czasów Prohibicji. Biała, kremowa konsystencja i gałka muszkatołowa na wierzchu sprawiały wrażenie doskonałego deseru, a dodatki neutralizowały wannowej produkcji gin („bathtub” gin).
Dzięki Prohibicji, gin był głównym składnikiem Alexander Cocktail. Tuż po jej zakończeniu, brandy z sukcesem zastąpiło gin. W karcie Cafe Royal Cocktail Book – Coronation Edition z 1937 roku znajduje się już brandy. Z kolei w 1946 roku, w The Rowing Bartender, Bill Kelly napisał pod recepturą Alexander Cocktail post scriptum „P.S. The boys during prohibition used gin”.

Dla mnie Alexander jest wspaniałym napojem mieszanym. Dobrze „wykłócony” w shakerze ma jedwabiście kremową konsystencję, z orientalnym aromatem gałki muszkatołowej i kakao oraz gładkim, aksamitnym smakiem. Idealny przed jak i po posiłku, czy nawet na spotkanie towarzyskie. Tutaj też można mieć dobrą zabawę zamieniając gin czy brandy na inne rodzaje alkoholu mocnego.

Powstało wiele odmian Alexander w zależności od użytych składników. Niektóre z nich to: Alexander the Great stworzony na bazie wódki, Alexander Big Brother -na ginie z likierem triple sec i blue curacao, Alexander Sister na ginie z creme de menthe, Irish Alexander z koniakiem i Irish Cream Liqueur czy oczywisty Brandy Alexander.

Zachęcam do własnoręcznego przygotowania pierwszego własnego Alexandra korzystając z pierwszej opublikowanej receptury, która to przedstawiała się następująco:
• 1/3 Gin
• 1/3 likier Creme de Cacao White
• 1/3 słodka śmietanka
Składniki dokładnie wykłócić w shakerze z lodem, przelać do kieliszka koktajlowego i posypać gałką muszkatołową na wierzchu.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.