
Tenuta San Giorgio
Początki winiarni sięgają 1971
roku, gdy Sergio Tombacco zakupił szereg żyznych winnic w dolinie rzeki Piave.
Historia zbudowana z autentycznych wartości do uprawiania winorośli i upodobania
do dobrego wina. Tenuta San Giorgio to prestiżowa rodzinna winiarnia, rozłożona
na ponad 80 hektarach skąpanych słońcem winnic, częściowo leżących na wyspie na
rzece Piave, na północ od miasta Treviso, w samym sercu naturalnie pięknego
środowiska. Zgodnie z intuicją dziadka Sergio, który był na tyle dalekowzroczny,
aby dostrzec ogromny potencjał okolicy, z ziem tych uzyskuje się wysokiej
jakości wina.
Umiejętnie zarządzana przez
rodzinę Tombacco posiadłość szybko przekształciła się w innowacyjną firmę
produkującą wino. Obecnie, pod fachowym okiem drugiego i trzeciego pokolenia
rodziny Tombacco, winiarnia szczyci się ponad 50-letnią działalnością jako
lider kultury winiarskiej i dziedzictwa regionu, łącząc tradycyjne podejście do
sztuki winifikacji z wykwalifikowaną wiedzą. Dbałość o szczegóły oraz wykorzystywanie
najnowszych technologii obejmujących cały wewnętrzny łańcuch produkcyjny,
począwszy od sprzętów w winnicy, po butelkowanie i pakowanie przyczynia się do
uzyskania wielu wyróżnień i uznania wytwarzanych win. Sam proces produkcyjny
obejmuje zrównoważoną i ekologiczną politykę o niskim wpływie na otoczenie, z
wykorzystaniem konsekwentnie rozwijanej czystej energii z odnawialnych źródeł.
Wszystkie grona do produkcji win
są zbierane ręcznie i skrupulatnie selekcjonowane, ujawniając tajemnice skryte
w ziemi i klimacie. W połączeniu z winiarskimi umiejętnościami i pasji dają
wina o szerokim profilu aromatycznym i smakowym. Portfolio Tenuta San Giorgio
jest obszerne i dobrze wyważone, a musujące Prosecco są ukoronowaniem kolekcji.