Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Milk & Honey

Milk & Honey to pierwsza w Izraelu destylarnia whisky single malt, która od 2014 roku działa w Tel Awiwie. Plany budowy destylarni pojawiły się  w 2012 roku kiedy to grupa przedsiębiorców postanowiła rozpocząć produkcję whisky. Od samego początku w pracach pomagał światowej sławy ekspert dr James Swan. Od początku działalności destylarni głównym Master Distillerem jest Tomer Goren. To pod jego kierownictwem w maju 2017 destylarnia wypuściła na rynek pierwszą izraelską whisky single malt. Mimo tylko trzech lat dojrzewania, whisky zaskoczyła wszystkich stopniem dojrzałości, który zawdzięczała wpływowi gorącego, izraelskiego klimatu.

Nazwa Milk & Honey nawiązuje do biblijnej krainy mlekiem i miodem płynącej, która w Starym Testamencie oznaczała Ziemię Obiecaną, miejsce urodzajne, przypominające raj do której Żydzi wędrowali z Egiptu przez pustynię.

Milk & Honey jest miejską gorzelnią zlokalizowaną w jednej z rozwijających się dzielnic Tel Awiwu. Destylarnia stanowi niejako oazę tradycyjnego rzemiosła wkomponowaną w nowoczesne miasto, jego tętniące życiem ulice, architekturę i nowoczesne technologie. Ogromnym atutem destylarni M&H jest 300 słonecznych dni w Izraelu w ciągu roku oraz klimat śródziemnomorski. Dojrzewanie w gorącym, wilgotnym klimacie sprawia, że ​​whisky dojrzewa  tutaj szybciej i w ciągu kilku lat osiągamy efekt,  na który w chłodnej, wilgotnej Szkocji trzeba czekać przynajmniej dwa-trzy razy dłużej. Tzw. Angle’s share jest tutaj dużo wyższy i sięga nawet 10% rocznie.  Whisky produkowana w cieplejszym klimacie charakteryzuje się niepowtarzalnymi  smakami i aromatami, różniącymi się od ich odpowiedników ze „Starego Świata”.  Mimo szybszego dojrzewania, w M&H również podtrzymuje się tradycję minimum trzech lat starzenia w beczce. Do beczek przykłada się szczególną uwagę. Są wybierane w bardzo dokładnym, drobiazgowym  procesie selekcji. Oprócz stosowanych do dojrzewania podstawowej linii whisky beczek po bourbonie, czerwonym winie i beczek STR, ekipa M&H nieustannie poszukuje nowych i interesujących beczek, takich jak beczki po winie z granatów, koszernym sherry, rumie itp.

Od początku działalności załoga destylarni M&H dąży do tego, co najlepsze. Testują składniki, eksperymentują z recepturami i podróżują po świecie, aby wybrać najbardziej odpowiednie beczki. Jako doradcę zatrudnili nieżyjącego już dr Jima Swana, jednego z najwybitniejszych mistrzów destylacji na świecie i eksperta w zakresie destylacji i dojrzewania w gorącym klimacie. Kompromis nigdy nie wchodził tu w grę. Dążą do perfekcji w każdym aspekcie produkcji whisky, od znajdujących się na wyposażeniu gorzelni, wykonanych na zamówienie tradycyjnych miedzianych alembików po kontrolę jakości w trakcie całego procesu. Destylarnia M&H została wyróżniona przez Whisky Magazine tytułem najbardziej innowacyjnej marki roku 2022.


Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.