Milk & Honey
Milk & Honey to pierwsza w Izraelu
destylarnia whisky single malt, która od 2014 roku działa w Tel Awiwie. Plany
budowy destylarni pojawiły się w 2012 roku kiedy to grupa przedsiębiorców
postanowiła rozpocząć produkcję whisky. Od samego początku w pracach pomagał
światowej sławy ekspert dr James Swan. Od początku działalności destylarni
głównym Master Distillerem jest Tomer Goren. To pod jego kierownictwem w maju
2017 destylarnia wypuściła na rynek pierwszą izraelską whisky single malt. Mimo
tylko trzech lat dojrzewania, whisky zaskoczyła wszystkich stopniem
dojrzałości, który zawdzięczała wpływowi gorącego, izraelskiego klimatu.
Nazwa Milk & Honey nawiązuje do biblijnej
krainy mlekiem i miodem płynącej, która w Starym Testamencie oznaczała Ziemię
Obiecaną, miejsce urodzajne, przypominające raj do której Żydzi wędrowali z
Egiptu przez pustynię.
Milk & Honey jest miejską gorzelnią
zlokalizowaną w jednej z rozwijających się dzielnic Tel Awiwu. Destylarnia
stanowi niejako oazę tradycyjnego rzemiosła wkomponowaną w nowoczesne miasto,
jego tętniące życiem ulice, architekturę i nowoczesne technologie. Ogromnym
atutem destylarni M&H jest 300 słonecznych dni w Izraelu w ciągu roku oraz
klimat śródziemnomorski. Dojrzewanie w gorącym, wilgotnym klimacie sprawia, że whisky dojrzewa tutaj szybciej i w ciągu kilku lat osiągamy
efekt, na który w chłodnej, wilgotnej Szkocji trzeba czekać przynajmniej
dwa-trzy razy dłużej. Tzw. Angle’s share jest tutaj dużo wyższy i sięga nawet
10% rocznie. Whisky produkowana w cieplejszym klimacie charakteryzuje się
niepowtarzalnymi smakami i aromatami, różniącymi się od ich odpowiedników
ze „Starego Świata”. Mimo szybszego dojrzewania, w M&H również
podtrzymuje się tradycję minimum trzech lat starzenia w beczce. Do beczek przykłada
się szczególną uwagę. Są wybierane w bardzo dokładnym, drobiazgowym
procesie selekcji. Oprócz stosowanych do dojrzewania podstawowej linii whisky
beczek po bourbonie, czerwonym winie i beczek STR, ekipa M&H nieustannie
poszukuje nowych i interesujących beczek, takich jak beczki po winie z
granatów, koszernym sherry, rumie itp.
Od początku działalności załoga destylarni
M&H dąży do tego, co najlepsze. Testują składniki, eksperymentują z
recepturami i podróżują po świecie, aby wybrać najbardziej odpowiednie beczki.
Jako doradcę zatrudnili nieżyjącego już dr Jima Swana, jednego z
najwybitniejszych mistrzów destylacji na świecie i eksperta w zakresie
destylacji i dojrzewania w gorącym klimacie. Kompromis nigdy nie wchodził tu w grę. Dążą do perfekcji w każdym aspekcie
produkcji whisky, od znajdujących się na wyposażeniu gorzelni, wykonanych na
zamówienie tradycyjnych miedzianych alembików po kontrolę jakości w trakcie
całego procesu. Destylarnia M&H została wyróżniona przez Whisky Magazine
tytułem najbardziej innowacyjnej marki roku 2022.