Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Hven

 

Destylarnia Spirit of Hven znajduje się na wyspie Hven w cieśninie Oresund między Danią i Szwecją. To unikatowa na skalę światową, jedna z najmniejszych na świecie komercyjnych gorzelni, w której cały proces, od zacierania po fermentację, destylację, dojrzewanie i butelkowanie, odbywa się na miejscu. Częściowo odbywa się tu także słodowanie, szczególnie zbóż o wyjątkowym charakterze. Niewielka produkcja daje ogromne korzyści, gdy chce się wydobyć maksymalny aromat i smak powstających alkoholi.  Dodatkowo znajduje się tu także laboratorium, w którym dokonywane są analizy produktów i nowych receptur także dla innych gorzelni na całym świecie. Nad produkcją czuwa właściciel i Master Distiller, a z wykształcenia chemik, Henric Molin. W Spirit of Hven kładzie się nacisk na wykorzystanie lokalnych surowców. Wiele z nich pochodzi z wyspy Hven, a pozostałe to zawsze lokalne szwedzkie zboża i owoce (w przypadku innych niż whisky destylatów). Fermentacja trwa ok 7 dni. Na wyposażeniu destylarni znajdują się tradycyjne alembiki, aparaty kolumnowe, aparat Coffeya zbudowany na podstawie oryginalnych rysunków Eneasza Coffeya, a także małe alembiki o pojemności 100 litrów do produkcji małych partii destylatów. Wszystkie magazyny znajdują w Hven, więc całe dojrzewanie odbywa się na wyspie. Zapasy sięgają 2008 roku i liczą obecnie wiele tysięcy beczek. Średni czas dojrzewania to ok 7 lat. Uwagę przykuwają charakterystyczne stożkowe butelki, zabezpieczane lakiem w różnych kolorach. Oprócz whisky produkuje się tutaj wiele odmian wódek, ginów i okowit.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.