Hven
Destylarnia Spirit of Hven znajduje się na wyspie Hven w
cieśninie Oresund między Danią i Szwecją. To unikatowa na skalę światową, jedna
z najmniejszych na świecie komercyjnych gorzelni, w której cały proces, od
zacierania po fermentację, destylację, dojrzewanie i butelkowanie, odbywa się
na miejscu. Częściowo odbywa się tu także słodowanie, szczególnie zbóż o
wyjątkowym charakterze. Niewielka produkcja daje ogromne korzyści, gdy chce się
wydobyć maksymalny aromat i smak powstających alkoholi. Dodatkowo znajduje się tu także laboratorium,
w którym dokonywane są analizy produktów i nowych receptur także dla innych
gorzelni na całym świecie. Nad produkcją czuwa właściciel i Master Distiller, a
z wykształcenia chemik, Henric Molin. W Spirit of Hven kładzie się nacisk na
wykorzystanie lokalnych surowców. Wiele z nich pochodzi z wyspy Hven, a
pozostałe to zawsze lokalne szwedzkie zboża i owoce (w przypadku innych niż
whisky destylatów). Fermentacja trwa ok 7 dni. Na wyposażeniu destylarni
znajdują się tradycyjne alembiki, aparaty kolumnowe, aparat Coffeya zbudowany
na podstawie oryginalnych rysunków Eneasza Coffeya, a także małe alembiki o
pojemności 100 litrów do produkcji małych partii destylatów. Wszystkie magazyny
znajdują w Hven, więc całe dojrzewanie odbywa się na wyspie. Zapasy sięgają
2008 roku i liczą obecnie wiele tysięcy beczek. Średni czas dojrzewania to ok 7
lat. Uwagę przykuwają charakterystyczne stożkowe butelki, zabezpieczane lakiem w
różnych kolorach. Oprócz whisky produkuje się tutaj wiele odmian wódek, ginów i
okowit.