
Ferraton
Ferraton Père et Fils to mała rodzinna
firma zajmująca się winnicami, której korzenie sięgają maleńkiego gospodarstwa rolnego
w Hermitage. Historia posiadłości Ferraton rozpoczęła się w 1946 roku od Jeana
Orënsa Ferratona, który sam był synem winiarza. Stworzył majątek i przekazał go
swojemu synowi Michelowi, który z tą samą pasją kontynuował dzieło ojca.
Dwie rzeczy ukształtowały dzisiejszy
kształt firmy. Po pierwsze, przerażający wypadek, w wyniku którego syn Michela,
Samuel, został kaleką z ograniczoną możliwością poruszania się, co zbiegło się
w tym samym czasie, gdy sam Michel zmagał się z poważnymi problemami
zdrowotnymi. Po drugie, długotrwała przyjaźń, która istniała pomiędzy Michelem
Ferratonem i Michelem Chapoutierem (najbardziej rozpoznawalnym producentem regionu).
Obaj Michelowie podpisali spółkę joint venture w 1998 r., co zaowocowało
utworzeniem małej, młodej i dynamicznej firmy, niezależnej od Chapoutier, ale
opartej na ich wiedzy, logistyce i finansach. Ferraton niezależnie prowadzi
winnicę, a od 2000 roku posiadłość rozpoczęła przygodę z rolnictwem
organicznym, a w następnym kroku także biodynamicznym. Od ponad 18 lat głównym
winiarzem jest Damien Brisset, dla którego ideą jest i harmonia między siłami
natury a człowiekiem, a co za tym idzie poszanowanie życia w winnicy i
bioróżnorodność. W 2006 roku firma zostaje przejęta przez Michela Chapoutiera,
ale działalność winiarni pozostaje w pełni niezależna, zachowując jednocześnie
własne winnice, winiarnie i piwnice. Dzięki pozyskanemu kapitałowi firma
prężnie się rozwija, co pozwala budować wizerunek i reputację marki.