W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
De Stefani

De Stefani

De Stefani to rodzinna winnica położona w niewielkiej, górskiej miejscowości Refrontolo w regionie Veneto. Umiejscowiona na precyzyjnie dobranych, bardzo rzadkich glebach majątku Colvendrame na wzgórzach między Conegliano i Valdobbiadene (wpisanych na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO), wytwarza wina z wyraźnie zaznaczoną osobowością, oddającą charakter terroir. Założona w 1866 roku przez Valeriano de Stefani, dziś jest w rękach czwartego pokolenia rodziny. Przez te niemal 150 lat cały czas doskonalono techniki produkcji oraz rozszerzano areał upraw.

Przedstawiciel trzeciej generacji - Tiziano, szukając gleb do tworzenia win o jeszcze bardziej unikalnym charakterze, powiększył winnicę o gliniaste tereny okolic Piave, tworząc posiadłości Pra’Longo w Monastier di Treviso i Le Ronche w Fossalta di Piave. Dziś w tej drugiej znajduje się „centrum dowodzenia” winnicy - to tu jest główna siedziba, gdzie ma miejsce winifikacja i dojrzewanie win.

Obecnie, winnica zarządzana przez Alessandro De Stefani, produkuje wina, które są rekomendowane przez najważniejsze włoskie przewodniki i są możliwie najbliższe naturze. W winnicy nie używa się środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów, a w procesie winifikacji nie są wykorzystywane konserwanty czy siarczyny. Uprawia się głównie miejscowe odmiany winorośli, a rozwinięta sieć dystrybucji sprawia, że wina tu tworzone dostępne są w najlepszych restauracjach i sklepach specjalistycznych w ponad 40-tu krajach na całym świecie. Winnica ta znajduje się na terenach górzystych, na wysokości ok. 300 metrów nad poziomem morza. Gleba jest tutaj bogata w glinę zwaną w lokalnym narzeczu kreda.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.