Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie
De Stefani

De Stefani

Jak wynika z oficjalnych dokumentów z 1624 roku, rodzina De Stefani pochodzi z Refrontolo, małej miejscowości w Wenecji Euganejskiej. Winiarnia założona została w 1866 roku przez Valeriano de Stefani i od tego momentu rozpoczyna się uprawa winorośli i wytwarzanie win przez rodzinę De Stefani, na wzgórzach między Conegliano i Valdobbiadene, które znajdują się na Liście  Światowego Dziedzictwa UNESCO. Przez niemal 150 lat doskonalono tu techniki upraw i wytwarzania win w pogoni za doskonałością. Dzisiejsza winiarnia znajduje się w Fossalta di Piave, gdzie znajdują się m.in. nowoczesna piwnica do starzenia win oraz miejsce przeznaczone do suszenia gron. Obecnie winiarnią zarządza Alessandro De Stefani, przedstawiciel czwartego pokolenia rodziny, który dołączył do swojego ojca Tiziano w 1992 roku.

De Stefani posiada najlepsze winnice do produkcji win musujących w regionie, w tym posiadłość Colvendrame, która znajduje się na wzgórzach Refrontolo ze swoją słynną parcelą „Tombola de Pin”. Szanuje się tu winiarskie tradycje rodziny, ale nie zapomina również o innowacjach, które pomagają w zarządzaniu winnicami i podczas winifikacji. Wina pozyskiwane są głównie z lokalnych odmian winorośli jak Glera, Marzemino, Raboso i Refosco. Aby nadać winom więcej charakteru, używa się specjalnych technik winifikacji, takich jak wyłączna dla De Stefani metoda „Method Zero” dla win musujących i „appassimento” (suszenie winogron) dla win czerwonych oraz kładzie nacisk na rolnictwo oparte o zasady upraw organicznych i biodynamicznych. Winifikacja odbywa się bez dodatku siarczynów, a do fermentacji moszczu używa się własnych drożdży.

 

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.