Casali
Historia Casali Viticultori rozpoczęła się w 1900 roku, kiedy Giuseppe Casali postanowił przekształcić wino tworzone na potrzeby rodziny i przyjaciół w pełnoprawny biznes. Pierwsza piwnica, zlokalizowana obok historycznego zamku Rocca del Boiardi, wkrótce okazała się za mała, a rosnący sukces rynkowy winiarni i wynikający z niej wzrost produkcji spowodowały, że w latach 80. XX wieku przeniesiono ją do obecnej siedziby w Pratissolo di Scandiano. Znajduje się ona w połowie drogi pomiędzy równinami, a wzgórzami Reggio. Jest to obszar, którego historia sięga neolitu, a poza znakomitym winem, może się poszczycić takimi produktami jak ser Parmigiano Reggiano, tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny czy rzemieślnicze wędliny. Wzgórza położone najbliżej Reggio, na końcu doliny Tresinaro, charakteryzują się gliniastymi glebami, które są dobrze nasłonecznione, a tutejszy mikroklimat sprzyja uprawie winorośli. Dziś Casali Viticultori zarządza 50 hektarami, na których uprawia wiele rodzimych odmian winorośli jak Spergola, Malvasia di Candia Aromatica, Ancelotta, Malbo Gentile czy też duża, zróżnicowana rodzina Lambrusco. Jednym z kamieni węgielnych filozofii Casali zawsze była i jest ochrona lokalnego dziedzictwa winiarskiego w oparciu o produkcję wina z poszanowaniem odmian winogron i terroir.