
Alvarez Y Diez
Winiarnia Alvarez Y Diez S.A. została
założona w 1941 roku jako wspólna
inicjatywa Modesto Alvareza Romero oraz Eladio Díeza Ossorio. Pomimo przeniesienia
własności w 1977 roku na rodzinę de Benito, dalej nosi ich imię, jako hołd dla
założycieli. Od 1992 dwaj synowie Juan i Alvaro jako przedstawiciele drugiego
pokolenia rodziny de Benito zaczęli wdrażać drugi etap restrukturyzacji
zapoczątkowany przez ich ojca, ale oparty na tej samej filozofii winiarskiej i biznesowej.
Alvarez y Diez posiada 100
hektarów własnych winnic, w których uprawa winorośli oparta jest o rolnictwo
zrównoważone, pozwalając klimatowi i glebie nadać niepowtarzalny charakter w
produkowanych winach. Wysoka amplituda temperatur pomiędzy dniem a nocą
zapewnia doskonałą dojrzałość i równowagę cukru oraz kwasowości. Wytwarzane są
tutaj wyłącznie białe wina, w większości fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej
i w kontrolowanej temperaturze poniżej 17°C., dzięki czemu uzyskuje się wina eleganckie,
świeże i przyjemnie owocowe. Wyjątkiem jest Fermentado en Barrica, które jest winifikowane
w beczce i ma większą złożoność.
Najważniejszą odmianą winorośli
jest tutaj Verdejo, którego pierwsze zapiski sięgają XI, kiedy królem Leonu i
Kastylii był Alfons VI. Odmiana ta daje wina dość aromatyczne, o wyrazistych
nutach owocowych, z rześką kwasowością i urokliwą goryczką. Do pozostałych
ważnych odmian należy przede wszystkim Sauvignon Blanc, czyli jedna z najbardziej znanych białych winorośli i obecnie niezwykle modna na całym świecie.