Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie
Alvarez Y Diez

Alvarez Y Diez

Winiarnia Alvarez Y Diez S.A. została założona w  1941 roku jako wspólna inicjatywa Modesto Alvareza Romero oraz Eladio Díeza Ossorio. Pomimo przeniesienia własności w 1977 roku na rodzinę de Benito, dalej nosi ich imię, jako hołd dla założycieli. Od 1992 dwaj synowie Juan i Alvaro jako przedstawiciele drugiego pokolenia rodziny de Benito zaczęli wdrażać drugi etap restrukturyzacji zapoczątkowany przez ich ojca, ale oparty na tej samej filozofii winiarskiej i biznesowej.

Alvarez y Diez posiada 100 hektarów własnych winnic, w których uprawa winorośli oparta jest o rolnictwo zrównoważone, pozwalając klimatowi i glebie nadać niepowtarzalny charakter w produkowanych winach. Wysoka amplituda temperatur pomiędzy dniem a nocą zapewnia doskonałą dojrzałość i równowagę cukru oraz kwasowości. Wytwarzane są tutaj wyłącznie białe wina, w większości fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej i w kontrolowanej temperaturze poniżej 17°C., dzięki czemu uzyskuje się wina eleganckie, świeże i przyjemnie owocowe. Wyjątkiem jest Fermentado en Barrica, które jest winifikowane w beczce i ma większą złożoność.

Najważniejszą odmianą winorośli jest tutaj Verdejo, którego pierwsze zapiski sięgają XI, kiedy królem Leonu i Kastylii był Alfons VI. Odmiana ta daje wina dość aromatyczne, o wyrazistych nutach owocowych, z rześką kwasowością i urokliwą goryczką. Do pozostałych ważnych odmian należy przede wszystkim Sauvignon Blanc, czyli jedna z najbardziej znanych białych winorośli i obecnie niezwykle modna na całym świecie.

 

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.