Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Jak przechowywać otwarte wino?

Nie trzeba być doświadczonym koneserem czy sommelierem, aby odpowiednio zabezpieczyć butelkę wina, która nie zostaje spożyta od razu. Jak zatem postępować z otwartym winem, aby zachowało możliwie jak najdłużej swoją jakość?

  1. Dlaczego otwarte wino się psuje?
  2. Podstawowe wskazówki przechowywania otwartego wina
  3. Coś dla zaawansowanych
  4. Czego unikać przy przechowywaniu wina?
  5. Przechowywanie otwartego wina - podsumowanie


Dlaczego otwarte wino się psuje?

Tlen jest głównym czynnikiem, powodującym, że z czasem wino traci swój smak i zmienia się w ocet. Kluczowe zatem jest zmniejszanie do minimum dostępu tlenu, który pozostaje w kontakcie z winem otwartej wcześniej butelki. Istnieje kilka sprawdzonych metod, dzięki którym przedłużymy przydatność do spożycia wina pozostałego w butelce.

Odpowiednio przechowywany trunek będzie utrzymywał świeżość minimum 3-5 dni, ale przy zachowaniu odpowiednich kroków czas ten można jeszcze wydłużyć!

Podstawowe wskazówki przechowywania otwartego wina

Najprostszym sposobem, aby zachować jak najdłużej świeżość otwartej butelki, jest zatykanie jej oryginalnym korkiem, który był dołączony do butelki, każdorazowo po napełnieniu kieliszka. Zawsze zatykamy ten sam koniec korka, który był skierowany do wewnątrz, kiedy otwieraliśmy butelkę. Jeśli mamy zakręcaną butelkę wina, to ten krok jest jeszcze prostszy. W przypadku, jeśli wino było zamknięte plastikowym korkiem, to zadanie może być ciężkie do wykonania bądź wręcz niemożliwe. Dlatego warto mieć pod ręką kilka korków z poprzednio otwartych win, które będą pasować do różnych otworów butelek wina.

Otwarte wino przechowujmy w zimnym i ciemnym miejscu. W niższych temperaturach wino utlenia się o wiele wolniej. Umieśćmy ponownie zamkniętą butelkę w lodówce (lub dedykowanej chłodziarce na wino). W przypadku ponownego polewania czerwonego wina, aby uniknąć efektu niewłaściwej temperatury spożycia, wyjmijmy butelkę z lodówki na około godzinę przed podaniem. Zanim go nalejesz do kieliszka, wino powinno wrócić do temperatury pokojowej. Należy tutaj zaznaczyć, że powinno się unikać nagłych zmian temperatury, gdyż negatywnie to wpływa na nasze wino.

Aby uzyskać najlepszy efekt, należy przechowywać wino w pozycji pionowej, aby zminimalizować powierzchnię narażoną na działanie tlenu. Można też przelać pozostałe wino do mniejszej butelki, w której powierzchnia wina pozostającego w kontakcie z tlenem będzie ograniczona.

Coś dla zaawansowanych

Niektóre firmy oferują systemy do konserwacji wina wyposażone w gumowe korki ze szczelinami i pompki próżniowe. Za pomocą tych urządzeń można wyssać powietrze z butelki wina, aby spowolnić proces utleniania.

Innym rozwiązaniem jest argon-gaz szlachetny, który pozostaje obojętny dla smaku wina. Rozpylenie tego gazu w butelce pozostałego wina, może znacząco wydłużyć jego okres przydatności do spożycia bez wpływu na smak. Istnieją urządzenia przeznaczone specjalnie do wina, które wprowadzają argon przed ponownym zakorkowaniem butelki. Niestety użycie argonu, wiąże się z kosztami, gdyż gaz ten nie należy do najtańszych.

W ostatnich latach pewne firmy wprowadziły sposoby otwierania wina bez faktycznego usuwania korka. Systemy te polegają na wkłuciu specjalnej igły w korek, która pozwala na odciągnięcie pożądanej ilości wina przez niewielki otwór. W ten sposób możemy sobie nalać kieliszek wina bez otwierania całej butelki. Wadą są wysokie koszty takiego urządzenia oraz fakt, że nie skorzystamy z tego rozwiązania w przypadku win zamykanych na zakrętkę.

Czego unikać przy przechowywaniu wina?

O ile wino powinno być przechowywane w pozycji leżącej, to otwarte wina już nie, gdyż takie ułożenie sprawia, że większa powierzchnia wina narażona jest na działanie tlenu. Nie przechowujmy też wina w temperaturze powyżej 22ºC i w miejscach z ekspozycją na bezpośrednie światło słoneczne.

Przechowywanie otwartego wina - podsumowanie

Wpływ na możliwość dłuższego przetrzymywania otwartej butelki ma też styl wina. Wina posiadające wyższą kwasowość lub zawartość cukru, dłużej będą zachowywały swoją świeżość, gdyż te dwa czynniki wydłużają żywotność win. Dotyczy to też ciężkich i tanicznych win czerwonych o intensywnej barwie. Z drugiej strony wina musujące i lekkie czerwone (np. pinot noir) szybciej utracą swój charakter. Również wina starsze, są bardziej wrażliwe i narażone na utlenianie.

Otwarte wino możemy z powodzeniem wykorzystać do gotowania. Białe świetnie nadadzą się do risotto, krewetek z patelni czy ryb w sosie winno-śmietanowym bądź winno-maślanym. Czerwone wino idealnie nada się do wołowiny po burgundzku, bigosu, sosu bolońskiego czy gulaszy.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.