Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Zuccardi

Winnice Zuccardi położone są u podnóża Andów w Dolinie Uco (południowy – zachód regionu Mendoza). Dolina ta, rozpostarta wzdłuż rzeki Tunuyán, jest najwyżej położoną uprawną doliną w całym regionie (900-1200m npm) i  powszechnie uważaną za jeden z najlepszych regionów winiarskich w całej Argentynie. Panuje tu stosunkowo chłodny i suchy klimat, a także szeroki zakres temperatur.  Kombinacja dużej wysokości, aluwialnych gleb, irygacji wodą z Andów, długiego sezonu wegetacyjnego z ponad 250 słonecznymi dniami w roku, niewielkich opadów deszczu i ogromnych różnic temperatur między dniem a nocą, sprzyjają uprawie wysokiej jakości winogron. To doskonałe środowisko zapewnia idealne dojrzewanie i koncentrację owoców, rozwijając ich barwę, aromat, smak i teksturę, co w efekcie przekłada się na powstanie wyjątkowych win o głębokiej barwie, intensywnych aromatach i bogatym, pełnym smaku. Tradycyjnie uprawia się tu głównie odmiany Malbec i Bonarda, ale spotkamy też Cabernet Sauvignon, a z białych Torrontes, Chardonnay i Semillon.

 

Zuccardi posiada bardzo wiele działek na różnych wysokościach i różnych glebach, dzięki czemu mamy do czynienia  z olbrzymią różnorodnością terroir, a tym samym różnorodnością tworzonych tu win. To również  jedna z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych winiarni w Argentynie. Firma została  założona w 1963 roku i od początku istnienia prowadzona jest przez rodzinę Zuccardi. Dziś imperium Zuccardi to w sumie ok 7 tys. hektarów winnic i produkcja 10 mln litrów wina rocznie. Mottem firmy jest przesłanie oparte na 4 filarach: produkcja wina najwyższej jakości, wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań, praca w zgodzie ze środowiskiem naturalnym oraz użyteczność wobec lokalnej społeczności.  Firmą zarządza obecnie trzecie pokolenie rodziny w osobie charyzmatycznego i mocno innowacyjnego Sebastiana Zuccardi.  W 2008 roku stworzył on w winnicy departament badań i rozwoju, którego celem jest zgłębienie zagadnień różnorodności terroir i innych zmiennych, które wpływają na jakość win w dolinie Uco. Jako enolog stoi na czele nie tylko całego przedsiębiorstwa, ale jest przede wszystkim głową zespołu enologów, których zadaniem jest tworzyć wina o najwyższej jakości. 

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.