Zuccardi
Winnice Zuccardi położone są u podnóża Andów w Dolinie Uco
(południowy – zachód regionu Mendoza). Dolina ta, rozpostarta wzdłuż rzeki
Tunuyán, jest najwyżej położoną uprawną doliną w całym regionie (900-1200m npm)
i powszechnie uważaną za jeden z najlepszych regionów winiarskich w całej
Argentynie. Panuje tu stosunkowo chłodny i suchy klimat, a także szeroki zakres
temperatur. Kombinacja dużej wysokości, aluwialnych gleb, irygacji wodą z
Andów, długiego sezonu wegetacyjnego z ponad 250 słonecznymi dniami w roku,
niewielkich opadów deszczu i ogromnych różnic temperatur między dniem a nocą,
sprzyjają uprawie wysokiej jakości winogron. To doskonałe środowisko zapewnia
idealne dojrzewanie i koncentrację owoców, rozwijając ich barwę, aromat, smak i
teksturę, co w efekcie przekłada się na powstanie wyjątkowych win o głębokiej
barwie, intensywnych aromatach i bogatym, pełnym smaku. Tradycyjnie uprawia się
tu głównie odmiany Malbec i Bonarda, ale spotkamy też Cabernet Sauvignon, a z
białych Torrontes, Chardonnay i Semillon.
Zuccardi posiada bardzo wiele działek na różnych
wysokościach i różnych glebach, dzięki czemu mamy do czynienia z
olbrzymią różnorodnością terroir, a tym samym różnorodnością tworzonych tu win.
To również jedna z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych winiarni w
Argentynie. Firma została założona w 1963 roku i od początku istnienia
prowadzona jest przez rodzinę Zuccardi. Dziś imperium Zuccardi to w sumie ok 7
tys. hektarów winnic i produkcja 10 mln litrów wina rocznie. Mottem firmy jest
przesłanie oparte na 4 filarach: produkcja wina najwyższej jakości,
wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań, praca w zgodzie ze środowiskiem
naturalnym oraz użyteczność wobec lokalnej społeczności. Firmą zarządza
obecnie trzecie pokolenie rodziny w osobie charyzmatycznego i mocno
innowacyjnego Sebastiana Zuccardi. W 2008 roku stworzył on w winnicy
departament badań i rozwoju, którego celem jest zgłębienie zagadnień
różnorodności terroir i innych zmiennych, które wpływają na jakość win w
dolinie Uco. Jako enolog stoi na czele nie tylko całego przedsiębiorstwa, ale
jest przede wszystkim głową zespołu enologów, których zadaniem jest tworzyć
wina o najwyższej jakości.