Westward
Historia Westward zaczęła się w 2004 roku, kiedy to w
miasteczku Corvallis w stanie Oregon powstała rzemieślnicza destylarnia House
Spirits. Jej założycielem i Master Distillerem był Christian Krogstad,
były piwowar i winiarz, który pragnął zrealizować swoją wizję stworzenia
charakterystycznej amerykańskiej whiskey single malt inspirowanej północnym
zachodem Ameryki, jego kulturą, klimatem i bogatymi zasobami naturalnymi. W
2005 roku gorzelnia została przeniesiona do Portland i tutaj znajduje się do
dzisiaj. W okresie kiedy rozpoczynali produkcję w USA działało około
czterdziestu rzemieślniczych destylarni, dziś Westward zarządzany przez
Christiana Krogstad i Thomasa Mooney, który dołączył do zespołu w 2011 roku,
jest jednym z liderów wśród ponad 2200 producentów.
W 2016 roku Westward był jedną z dziewięciu
destylarni/założycieli American Single Malt Whisky Commission (ASMWC). Komisja
został utworzona aby odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie amerykańskich
producentów dotyczące zdefiniowania kategorii amerykańskiej whisky single malt
w celu jej ochrony, edukacji, promocji i rozwoju. Jej wytyczne są bardzo zbliżone
do szkockich choć pod względem charakteru finalny produkt różni się jednak od
znanego nam single malt ze Szkocji czy Irlandii. WESTWARD jest bowiem
amerykańskim wyobrażeniem whiskey single malt, która początkowo warzona jest
jak piwo pale ale, destylowana dwukrotnie w alembikach jak tradycyjny single
malt i leżakowana jak bourbon w nowych, lekko wypalanych beczkach z
amerykańskiego dębu.
Do produkcji whisky Westward wykorzystywana jest dwurzędowa
odmiana jęczmienia, który jest uprawiany i słodowany na północnym zachodzie
USA. W powolnej, przeprowadzanej w niskiej temperaturze fermentacji
stosowane są drożdże browarnicze, takie jakich używa się do produkcji piwa
american pale ale. Uwagę przykuwa widoczny na zdjęciu powstający w wyniku
fermentacji „wash” który ma złocistą barwę. Destylacja odbywa się w dwóch
alembikach o pojemności 3000 galonów (wash still) i 700 galonów (spirit
still). Zostały one zaprojektowane tak aby ograniczyć tzw. refluks i produkować
mocniejszy i bardziej złożony spirytus. Westward destylowany jest do ok. 71%
Następnie destylat dojrzewa w nowych, lekko wypalanych beczkach z
amerykańskiego dębu o pojemności 200l (53 galony). Klimat stanu Oregon, który
cechują suche i gorące lata oraz wilgotne i chłodne zimy zapewnia idealne
warunki do dojrzewania whisky. Jeśli chodzi o Angel's Share to w pierwszym roku
z uwagi na wykorzystywanie nowych beczek do leżakowania wynosi on ok. 6% a
następnie ok 3-4% w kolejnych latach. Przed zabutelkowaniem mieszanie
zawartości poszczególnych beczek odbywa się w małych partiach i wykorzystuje
się w tym celu niewielkie drewniane tanki. Whiskey Westward butelkowana jest z
mocą 45% lub cask strength.