Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Westward

Historia Westward zaczęła się w 2004 roku, kiedy to w miasteczku Corvallis w stanie Oregon powstała rzemieślnicza destylarnia House Spirits. Jej założycielem i Master Distillerem był  Christian Krogstad, były piwowar i winiarz, który pragnął zrealizować swoją wizję stworzenia charakterystycznej amerykańskiej whiskey single malt inspirowanej północnym zachodem Ameryki, jego kulturą, klimatem i bogatymi zasobami naturalnymi. W 2005 roku gorzelnia została przeniesiona do Portland i tutaj znajduje się do dzisiaj. W okresie kiedy rozpoczynali produkcję w USA działało około czterdziestu rzemieślniczych destylarni, dziś Westward zarządzany przez Christiana Krogstad i Thomasa Mooney, który dołączył do zespołu w 2011 roku, jest jednym z liderów wśród ponad 2200 producentów.

 

W 2016 roku Westward był jedną z dziewięciu destylarni/założycieli American Single Malt Whisky Commission (ASMWC). Komisja został utworzona aby odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie amerykańskich producentów dotyczące zdefiniowania kategorii amerykańskiej whisky single malt w celu jej ochrony, edukacji, promocji i rozwoju. Jej wytyczne są bardzo zbliżone do szkockich choć pod względem charakteru finalny produkt różni się jednak od znanego nam single malt ze Szkocji czy Irlandii. WESTWARD jest bowiem amerykańskim wyobrażeniem whiskey single malt, która początkowo warzona jest jak piwo pale ale, destylowana dwukrotnie w alembikach jak tradycyjny single malt i leżakowana jak bourbon w nowych, lekko wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu.

 

Do produkcji whisky Westward wykorzystywana jest dwurzędowa odmiana jęczmienia, który jest uprawiany i słodowany na północnym zachodzie USA.  W powolnej, przeprowadzanej w niskiej temperaturze fermentacji stosowane są drożdże browarnicze, takie jakich używa się do produkcji piwa american pale ale. Uwagę przykuwa widoczny na zdjęciu powstający w wyniku fermentacji „wash” który ma złocistą barwę. Destylacja odbywa się w dwóch alembikach o pojemności 3000 galonów (wash still) i  700 galonów (spirit still). Zostały one zaprojektowane tak aby ograniczyć tzw. refluks i produkować mocniejszy i bardziej złożony spirytus. Westward destylowany jest do ok. 71% Następnie destylat dojrzewa w nowych, lekko wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu o pojemności 200l (53 galony). Klimat stanu Oregon, który cechują suche i gorące lata oraz wilgotne i chłodne zimy zapewnia idealne warunki do dojrzewania whisky. Jeśli chodzi o Angel's Share to w pierwszym roku z uwagi na wykorzystywanie nowych beczek do leżakowania wynosi on ok. 6% a następnie ok 3-4% w kolejnych latach. Przed zabutelkowaniem mieszanie zawartości poszczególnych beczek odbywa się w małych partiach i wykorzystuje się w tym celu niewielkie drewniane tanki. Whiskey Westward butelkowana jest z mocą 45% lub cask strength.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.