Vito Curatolo Arini
Historia firmy rozpoczyna się w 1875 roku, kiedy to młody Vito Curatolo Arini postanowił zrealizować swoje marzenia o produkcji najwyższej jakości Marsali. Dzięki ciężkiej pracy i talentowi do interesów, Vito jako pierwszy zaczął eksportować Marsalę do USA, Ameryki Południowej i Europy, zdobywając jednocześnie uznanie i wiele międzynarodowych nagród. Każde kolejne pokolenie rodziny Curatolo Arini z dumą i głębokim szacunkiem kontynuuje tradycję swojego przodka. Dziś są najstarszą, rodzinną firmą produkującą na Sycylii marsalę, zgodnie ze starą, oryginalną recepturą.
Marsala powstaje w wyniku mieszania 4 podstawowych składników użytych w różnych proporcjach - w zależności od stylu i efektu, który chcemy osiągnąć. Te składniki to:
- Białe wino bazowe, jakości DOC, wyprodukowane ze szczepów Grillo, Catarratto i Inzolia;
- Spirytus gronowy lub wódka gronowa;
- „Mosto cotto” czyli moszcz jakości DOC, skoncentrowany poprzez gotowanie na ogniu;
- „Mistella” czy też „Sifone” czyli świeży moszcz gronowy wymieszany ze spirytusem gronowym.
Po wymieszaniu ich w odpowiednich proporcjach, Marsala dojrzewa w dużych beczkach z dębu slawońskiego. Czas spędzony w dębinie i mikroklimat winnicy nadają jej smaku i elegancji.
W zależności od zawartości cukru, Marsala może zostać sklasyfikowana jako wytrawna, półwytrawna lub słodka, jeśli bierzemy pod uwagę czas spędzony w dębie otrzymujemy Marsalę Fine, Superiore lub Superiore Riserva.