Tandua
Tanduay Distillers to filipiński producent rumu, należący do
miejscowego magnata biznesowego Lucio Tana. Marka Tanduay wywodzi się z
destylarni Bulacan w Hagonoy pierwotnie należącej do Elíasa Menchatorre. W 1856
roku destylarnia została przejęta przez Valentina Teus e Yrisarry i
przeniesiona do Ynchausti y Compañía, filipińskiego przedsiębiorstwa
kierowanego przez rodzinę Ynchausti. Chociaż destylarnia Hagonoy działała już w
momencie przejęcia, Ynchausti y Compañia zdecydowała się użyć własnej daty
założenia (1854) jako daty założenia destylarni – czyli mówimy o ponad 150-ciu
latach historii. Sześć lat później, na Isla de Tanduay w Manili, zbudowano
zakład rektyfikacyjny, który stał się docelową destylarnią Tanduay.
Nie ma zapisów nazw produktów wytwarzanych w początkach
działalności, generalnie można więc założyć, że wszystkie wyroby alkoholowe z
tego okresu były sprzedawane bez nazw marek i były określane tylko nazwami rodzajowymi:
„aguardiente” (po hiszpańsku woda ognista), „tubâ” (wino palmowe) i „ron” (po
hiszpańsku rum). Ale najwcześniejsze wzmianki o destylarni wymieniają rum po
prostu jako „ron de destillería de Hagonoy y Tanduay” (dosłownie „rum z
destylarni Hagonoy i Tanduay”). Dopiero w latach trzydziestych XX wieku tutejszy
rum został oficjalnie nazwany jako Tanduay Rhum, a jego opakowanie zostało
zmienione z używanego wcześniej, niemal 40-litrowego szklanego gąsiora, na
znane nam obecnie standardowe pojemności butelek.
Najnowsza historia marki rozpoczęła się 18 maja 1988 roku, kiedy
to została zakupiona przez Twin Ace Holdings Corporation, firmę należącą do
Lucio Tana. Nowy zarząd rozpoczął program modernizacji i rozbudowy zakładu, w efekcie
którego zdolności produkcyjne destylarni zwiększyły się niemal 50-krotnie. 30
lipca 1999 roku Twin Ace Holdings zmieniło nazwę firmy na Tanduay Distillers,
Inc.
Oryginalna destylarnia Tanduay była głównym zakładem
produkcyjnym rumu Tanduay aż do jej
likwidacji w kwietniu 2013 r., kiedy to produkcję przeniesiono do większego
zakładu, natomiast część oryginalnej destylarni zostanie przekształcona w muzeum
prezentujące historię i dziedzictwo marki.
Od 2021 roku Tanuday jest największą marką rumu na świecie
(mierzone w ilości sprzedanych litrów).