Pisque
COOPERATIVA AGRICOLA PISQUERO del ELQUI y LIMARI to najstarsza w Chile spółdzielnia produkująca Pisco, założona przez farmerów z doliny ELQUI w 1933 roku, dwa lata po ustanowieniu przez króla Chile przepisów apelacyjnych DENOMINACION DE ORIGEN.
W wyniku jej przekształcenia w 2005 roku powstała CAMPANA PISCUERA DE CHILE.
Pisco to najpopularniejszy i najbardziej tradycyjny alkohol mocny w Chile.
Pisco jest alkoholem uzyskiwanych poprzez destylację wina, która odbywa się w miedzianych alembikach. Pisco może, ale nie musi być dojrzewane w beczkach. W zależności o tego jak długo i czy podlegało starzeniu wyróżnia się 4 style PISCO;
TRANSPARENTE – jeśli destylat nie miał styczności z beczką
GUARDA – jeśli dojrzewał w beczce mniej niż 12 miesięcy
ENVEJECIDO – jeśli dojrzewał powyżej jednego roku
ARTESANALES – jeśli receptury - wyjątkowe, przekazywane były z pokolenia na pokolenie
Zgodnie z regulacją prawną wydaną przez Prezydenta Chile w 1931 roku może być produkowany i destylowany z winogron: 7 różnych odmian MUSKAT oraz TORONTEL i PEDRO JIMENEZ wyłącznie w regionach administracyjnych ATACAMA i COCUIMBO na północy Chile. Tylko spełnienie powyższych warunków daje prawo określenia PISCO mianem Denominacion de Origen – D.O.