W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej

Palavani Wine

Gruzja uznawana jest za kolebkę kultury winiarskiej. Szacuje się, że  winorośl jest tu uprawiana już od ośmiu tysięcy lat i to właśnie stąd rozpoczęła swą wędrówkę po całym świecie. Historycznie, najbardziej charakterystycznym sposobem tworzenia win była jego winifikacja w tradycyjnych, glinianych amforach tzw. kwewri.  Jest to najstarsza ze znanych metod produkcji, a najstarsze amfory znalezione w Gruzji liczą sobie ponad 7 tysięcy lat. 
   
Wiedza i umiejętności produkcji wina w Gruzji były powszechnie uznawane i poważane w starożytnym świecie. Wiele wybitnych postaci starożytności, takich jak Appolo z Rodos, Strabon czy Procopius z Cezarei, wspominało o Zakaukaziu, a konkretnie o terytorium Gruzji w swoich dziełach, jako krainie pierwszych znanych odmian winogron. Stamtąd wino, jak również jego tradycyjna metoda produkcji rozprzestrzeniły się dalej do Mezopotamii, Egiptu, Grecji i reszty świata. Amfory podobne do kwewri znaleziono w Cesarstwie Rzymskim, gdzie nazywano je „dolium”, w Grecji  znane jako „pithos”, czy „tinaja” w Hiszpanii. 
 
Historia winnicy Palavani rozpoczęła się w drugiej połowie XVIII wieku. W 1743 roku król Kartli i Kachetii - Erekle II, zniósł księstwo Aragvi, a potomkom książęcego rodu nakazał osiedlić się w wiosce Kistauri. Bejani - ówczesny książę Aragvi, zamieszkał w tej zdewastowanej osadzie, którą odrestaurował i gdzie zajął się uprawą winorośli. Trzydzieści lat później jego piwnice z winami stały się popularne i cenione w całej  Kachetii. Z czasem pieczę nad winnicami przejął potomek Bejana  - słynny gruziński pisarz Rafiel Eristavi, a jego winnice odwiedzały największe osobistości ówczesnego świata. Gdy nadzór nad winnicą przejęło kolejne pokolenie – w osobie głównego generała armii rosyjskiej Kiaza Eristaviego, do winnicy zawitał nawet car Rosji Aleksander III (1888r) 
         
Dziś integralną częścią rozwoju winnicy Palavani  są ciągłe badania i poszukiwanie innowacyjności. Zbiorniki ze stali nierdzewnej zgodne z najnowocześniejszymi technologiami, prasa pneumatyczna, delikatne pompy ciśnieniowe i system kontroli temperatury w dębowych beczkach, do tego oczywiście gliniane amfory, zarówno te stare jak i zupełnie nowe, to wszystko tworzy kompletną całość, pozwalającą tworzyć tu wyjątkowe wina.
 
Palavani to 120 hektarów własnych winnic w regionie Kachetii, obsadzonych odmianami: Rkatsiteli, Saperavi i Mtsvane. Dodatkowo, na podstawie wieloletnich kontraktów z zaprzyjaźnionymi winogradnikami, winiarnia pozyskuje ponad 1000 ton najwyższej jakości winogron. Ważną rolę w osiągnięciu wysokiej jakości produkcji odgrywa tu każdy pracownik  - winemekarzy dokładnie monitorują każdy etap procesu produkcji wina, od momentu  ich zbioru, aż do butelkowania.
   
Misją Palavani jest sprostanie wymaganiom międzynarodowego rynku win poprzez wytwarzanie i dostarczanie najwyższej jakości win. Misja ta przewiduje również promowanie, rozpowszechnianie i popularyzację gruzińskiego wina na rynkach zagranicznych.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.