Palavani Wine
Nieustanne dążenie do innowacji i wysokiej jakości przy utrzymaniu tradycji gruzińskiego winiarstwa są integralną częścią rozwoju Palavani od momentu jej powstania do dzisiaj. Misją Palavani jest sprostanie wymaganiom międzynarodowych rynków win poprzez wytwarzanie i dostarczanie najwyższej jakości win, jak i promowanie, rozpowszechnianie i popularyzacja gruzińskiego wina.
Historia Palavani rozpoczęła się w 1743 roku, kiedy Erekle II, król zjednoczonej Kartli i Kakheti założył winnice w dzisiejszej wiosce Kistauri. Ponad sto lat później winem z tutejszych winnic został poczęstowany car Aleksander III, któremu tak wina zasmakowały, że odrzucił wszystkie zagraniczne wina, ślubując, że do końca życia będzie pił tylko gruzińskie wina. W czasach Związku Radzieckiego winnice przeszły pod kontrolę państwa i ze względu na zwiększony popyt na wino, zwiększono ilość produkowanych win kosztem obniżenia jakości. Po rozpadzie ZSRR winnicę kupił i odnowił Anzor Kibrotsashvili, światowej sławy gruziński judokę. Dzięki poczynionym inwestycjom winiarnia odzyskała dawny blask, posiada własne laboratorium do niezbędnych analiz fizyczno-chemicznych, jak i najnowocześniejszą linię produkcyjną oraz powrócono do modelu wytwarzania win opartych na jakości.
Obecnie Palavani posiada 120 ha upraw w regionie Kachetii, gdzie uprawia się rodzime gatunki takie jak Mtsvane Kakhuri, Ojaleshi, Rkatsiteli, Saperavi, które podlegają ścisłej kontroli i selekcji od upraw, przez każdy etap produkcji wina do butelkowania, aby być pewnym, że na koniec konsument dostanie najwyższej jakości wino.