Palavani Wine
Gruzja uznawana jest za kolebkę kultury winiarskiej. Szacuje się, że winorośl jest tu uprawiana już od ośmiu tysięcy lat i to właśnie stąd rozpoczęła swą wędrówkę po całym świecie. Historycznie, najbardziej charakterystycznym sposobem tworzenia win była jego winifikacja w tradycyjnych, glinianych amforach tzw. kwewri. Jest to najstarsza ze znanych metod produkcji, a najstarsze amfory znalezione w Gruzji liczą sobie ponad 7 tysięcy lat.
Wiedza i umiejętności produkcji wina w Gruzji były powszechnie uznawane i poważane w starożytnym świecie. Wiele wybitnych postaci starożytności, takich jak Appolo z Rodos, Strabon czy Procopius z Cezarei, wspominało o Zakaukaziu, a konkretnie o terytorium Gruzji w swoich dziełach, jako krainie pierwszych znanych odmian winogron. Stamtąd wino, jak również jego tradycyjna metoda produkcji rozprzestrzeniły się dalej do Mezopotamii, Egiptu, Grecji i reszty świata. Amfory podobne do kwewri znaleziono w Cesarstwie Rzymskim, gdzie nazywano je „dolium”, w Grecji znane jako „pithos”, czy „tinaja” w Hiszpanii.
Historia winnicy Palavani rozpoczęła się w drugiej połowie XVIII wieku. W 1743 roku król Kartli i Kachetii - Erekle II, zniósł księstwo Aragvi, a potomkom książęcego rodu nakazał osiedlić się w wiosce Kistauri. Bejani - ówczesny książę Aragvi, zamieszkał w tej zdewastowanej osadzie, którą odrestaurował i gdzie zajął się uprawą winorośli. Trzydzieści lat później jego piwnice z winami stały się popularne i cenione w całej Kachetii. Z czasem pieczę nad winnicami przejął potomek Bejana - słynny gruziński pisarz Rafiel Eristavi, a jego winnice odwiedzały największe osobistości ówczesnego świata. Gdy nadzór nad winnicą przejęło kolejne pokolenie – w osobie głównego generała armii rosyjskiej Kiaza Eristaviego, do winnicy zawitał nawet car Rosji Aleksander III (1888r)
Dziś integralną częścią rozwoju winnicy Palavani są ciągłe badania i poszukiwanie innowacyjności. Zbiorniki ze stali nierdzewnej zgodne z najnowocześniejszymi technologiami, prasa pneumatyczna, delikatne pompy ciśnieniowe i system kontroli temperatury w dębowych beczkach, do tego oczywiście gliniane amfory, zarówno te stare jak i zupełnie nowe, to wszystko tworzy kompletną całość, pozwalającą tworzyć tu wyjątkowe wina.
Palavani to 120 hektarów własnych winnic w regionie Kachetii, obsadzonych odmianami: Rkatsiteli, Saperavi i Mtsvane. Dodatkowo, na podstawie wieloletnich kontraktów z zaprzyjaźnionymi winogradnikami, winiarnia pozyskuje ponad 1000 ton najwyższej jakości winogron. Ważną rolę w osiągnięciu wysokiej jakości produkcji odgrywa tu każdy pracownik - winemekarzy dokładnie monitorują każdy etap procesu produkcji wina, od momentu ich zbioru, aż do butelkowania.
Misją Palavani jest sprostanie wymaganiom międzynarodowego rynku win poprzez wytwarzanie i dostarczanie najwyższej jakości win. Misja ta przewiduje również promowanie, rozpowszechnianie i popularyzację gruzińskiego wina na rynkach zagranicznych.