Napa Wine Company
Rodzina Pelissa posiada i uprawia winnice w Dolinie Napa od
ponad 119 lat. Wszystkie 635 akrów ich winogron są w 100% certyfikowane
jako pochodzące z upraw ekologicznych. Ghost Block Estate Wines to
trzy marki wina, które wykorzystując do produkcji owoce z własnych
winnic, w cenionych apelacjach Oakville i Yountville, tworzą najwyższej
jakości wina z Doliny Napa. Każda marka – Ghost Block, Oakville Winery i
Elizabeth Rose – ma swojego własnego winemakera, wydzielone parcele i
indywidualną tożsamość. To, co je łączy, to niezachwiane postawienie na
jakość, ponad 100- letnia historia uprawy winorośli oraz wyjątkowe dziedzictwo
rodziny w Dolinie Napa.
Dziedzictwo to jest unikalne dla Doliny Napa i rzadkie we
współczesnym kalifornijskim przemyśle winiarskim. Wszystko zaczęło się w 1902
roku, kiedy Joseph Pelissa przybył do Doliny Napa z Ligurii we Włoszech i w
kolejnym roku (1903) kupił swoje pierwsze 35 akrów ziemi za jedną złotą
monetę. Jego syn Andrew przejmując później stery rodziny, tworzył dobrze
prosperujące firmy mleczarskie i transportowe, a także nabył 1000 akrów w
Oakville i Yountville, gdzie posadził m.in. winogrona. Odegrał także kluczową
rolę w tworzeniu Rolniczej Strefy Ochronnej Napa Valley. Obecnie uprawa
winorośli nadal prowadzona jest przez rodzinę i nadzorowana przez jej
członków z czwartego i piątego pokolenia, którzy tu mieszkają i uprawiają
ziemię.
Przez ponad 100 lat rodzina sprzedawała uprawiane przez
siebie winogrona do innych, znanych winnic regionu i dopiero w 2006 roku
postanowiła tworzyć własne wina. Wina Ghost Block Estate, na które składają się
trzy oddzielne marki, pokazują dumę tej znakomitej rodziny z tego wyjątkowego
siedliska, winnic, które uprawiają od pokoleń oraz ich ogromnego
dziedzictwa w historii Napa Valley.