W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Cattier Champagne / Armand De Brignac

Cattier Champagne / Armand De Brignac

Cattier Champange
Historia winnic rodziny Cattier rozpoczęła się w roku 1625, jednak pierwszy szampan pod marką Cattier wyprodukowano dopiero w 1918r. Dziś firma pozostaje niezależnym przedsiębiorstwem rodzinnym, produkując rocznie ok. milion butelek, z których 60% jest eksportowane do 70 krajów.

Siedziba Cattier znajduje się w Chigny les Roses - malowniczej miejscowości w sercu Szampanii, pomiędzy Reims, a Epernay. Ponad 30 hektarów winnic usytuowanych jest w prestiżowym Montagne de Reims, gdzie produkowana jest znakomita większość szampanów Premier Crus.

Najbardziej prestiżowe Crus powstają z wybitnej parceli Clos du Moulin, zakupionej przez rodzinę w 1951 roku. Nazwa tej dwuhektarowej działki wywodzi się od wiatraka, który się na niej kiedyś znajdował, a ostatecznie został zniszczony podczas I Wojny Światowej. Dziś jego symbol znajdziemy zarówno na kartoniku jak i zaprojektowanej w 1980r. przez Jean-Jacques Cattier wyjątkowej i niepowtarzalnej butelce Champagne Clos du Moulin.

Piwnice Cattier należą do najgłębszych w Szampanii, osiągają ponad 30 metrów i zapewniają winom fenomenalne warunki do dojrzewania w stałej, niskiej temperaturze.


Armand de Brignac
Każda butelka szampana Armand de Brignac jest robiona ręcznie - począwszy od wyciskania gron, poprzez napełnianie butelek, obracanie - remuage, skończywszy na naklejaniu etykiet i polerowaniu skrzynek. Stosunkowo mały rozmiar Chateau i garstka ludzi pracujących przy produkcji Armand de Brignac podkreśla unikalny, niemal personalny charakter każdej butelki. Producenci i właściciele- rodzina Cattier - zajmują się produkcją Szampana od 1763 roku. Piwnice Armand de Brignac sięgają 30 metrów w głąb ziemi i są najgłębszymi piwnicami w Szampanii.

Z ośmiu osób pracujących przy produkcji Armand de Brignac, dwoje jest członkami rodziny. Patriarcha rodu Jean - Jacques, wraz z synem - Alexandrem, osobiście nadzorują każdy etap tej ręcznej manufaktury. Pozostałe 6 osób to wieloletni, wykwalifikowani pracownicy - Bertrand & Fabio - odpowiedzialni za wyciskanie winogron i napełnianie butelek, Manolito - przekręcający każdą pojedynczą butelkę podczas procesu remuage, Philippe odpowiedzialny za degorgement oraz Audrey i Patricia, które nakleją etykiety i polerują gotowy produkt.

Armand de Brignac znany jest również jako „As Pik” ze względu na swoją charakterystyczną etykietę. Jest ulubionym trunkiem wielu amerykańskich gwiazd muzyki i filmu, którzy bardzo chętnie wyrażają publicznie swoje uznanie dla tego wybitnego trunku. Wśród nich często fotografowani z butelką Asa są: Jay Z i Beyonce, Usain Bolt, Rihanna, a nawet były prezydent USA Barack Obama.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.