Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Cantine Intorcia Marsala

Cantine Intorcia to rodzinna winiarnia znajdująca się w zachodniej części Sycylii i została założona w 1930 roku przez rodzinę Intorcia, która do dziś zarządza firmą. Intorcia jest ważnym członkiem Konsorcjum na rzecz ochrony Marsali i od samego powstania wyróżniała się jakością produkowanych win wzmacnianych, wytwarzanych wyłącznie w mieście o tej samej nazwie i jego okolicach. Do winifikacji wykorzystuje się lokalne, białe odmiany winorośli, przede wszystkim Grillo, Inzolię oraz Catarratto. Kultura, historia, pasja i tradycja to tylko niektóre z nieodłącznych elementów filozofii Cantince Intorcia. 


Początki trunku sięgają 1773 roku, kiedy angielski handlarz win John Woodhouse zaczął produkować z lokalnego wina trunek przypominający swoją stylistyką hiszpańskie Sherry. Jednak to słynny angielski admirał Horatio Nelson był propagatorem wina i nadał Marsali rozgłosu, którym cieszyła się aż do końca lat 20. XX wieku, kiedy to blask trunku nieco przygasł. Obecny spadkobierca rodziny Francesco Intorcia jest przekonany, że nadszedł czas, aby na nowo odkryć bezcenne dziedzictwo wyspy i cieszyć się smakiem wina, które opowiada historię Sycylii. 


Rodzina chroni bezcenne dziedzictwo miasta. Oprócz zachowania tradycyjnego charakteru, inwestycje dokonane przez ostatnie lata przyczyniły się do optymalizacji procesu produkcji, zmiany stylizacji marki oraz promocji i budowie wizerunku Marsali na całym świecie. Intorcia rozpoczęła działalność jako mała rodzinna winnica, a dziś należy do potentatów apelacji. W piwnicach posiadłości w dębowych beczkach dojrzewa ponad 2 mln litrów.

Produkty producenta Cantine Intorcia Marsala

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.