Bernard Baudry
Bernard Baudry jest niewątpliwie
jednym z najwybitniejszych producentów Chinon z talentem
do wytwarzania pysznych i spójnych win. Historia
winnicy rozpoczęła się w 1975 roku, kiedy to Bernard Baudry kończąc swoje
studia enologiczne, rozpoczął produkcję win w maleńkiej, 2 hektarowej winnicy. Syn
Bernarda, Matthieu, dołączył do projektu w 2000 roku również po studiach
winiarskich odbywając prestiżowe staże w Tasmanii i Kalifornii. Obecnie powierzchnia upraw to 32 hektary rozsiane
w apelacji Chinon wokół miejscowości Cravant les Coteaux oraz Chinon. Lwią
część stanowi Cabernet Franc (90%) i właśnie na wytwarzaniu czerwonego Chinon skupiają
swoją uwagę, chociaż tworzą również oszałamiające wina białe i różowe w tej
apelacji, co jest rzadkością. Cała winnica jest prowadzona w rolnictwie
ekologicznym od 2006 roku.
Prawdziwym dobrodziejstwem i szczęściem winiarza jest możliwość posiadania winnic, na których można
zobaczyć wiele różnorodnych rodzajów
gleb w tej apelacji, od żwiru, piasku, wapienia, po krzemionki i
gliny. Daje to możliwość stosowania fragmentarycznego winiarstwa, podobnie jak
u Gitton. Różnorodność terroir i metod winifikacji sprawia, że każde z ich
pięciu cuvee jest unikalne i zarazem wyjątkowe. „W każdej butelce staramy się wyrazić
Cabernet Franc w jego elegancji, wyważeniu i aromatycznej świeżości oraz w
harmonii z terroir, z którego pochodzą, biorąc pod uwagę zmienność warunków
pogodowych każdego roku”.