
Babich
Historia Babich Wines rozpoczęła się ponad 100 lat temu, kiedy to urodzony w Dalmacji Josip Babich, jako 14-letni chłopiec wyemigrował w 1910 roku wraz z braćmi do Nowej Zelandii. Pierwsze winorośle zasadził dwa lata później, a w 1916 roku do obrotu trafiło pierwsze wino spod ręki Josipa, sprzedając je pod nazwą Babich Brothers. W 1919 roku rodzina przeniosła się do doliny Henderson na zachód od Auckland do 24-hektarowej posiadłości.
Podczas drugiej wojny światowej winiarstwo stało się główną działalnością rodziny. Trójka synów dołączyła do ojca w latach 50., a biznes stopniowo rozwijał się przez kolejne dziesięciolecia. Firma przeszła długą drogę od tego czasu, ale pomimo tego nadal jest własnością rodziny, obecnie w trzecim pokoleniu, którą reprezentuje David Babich. Jest jedną z największych i ostatnich prawdziwie rodzinnych firm winiarskich w Nowej Zelandii.
Obecnie Babich ma 499 hektarów winorośli rozmieszczonych w ośmiu winnicach w trzech głównych dolinach Marlborough na Wyspie Południowej, Awatere, Waihopai i Wairau. Mają także pięć winnic w regionie Hawke's Bay na Wyspie Północnej o łącznej powierzchni ponad 80 hektarów. Winiarnia i winnica Henderson Valley w Auckland nadal pozostają ich głównym domem. To tutaj witają gości, oferując światowej klasy wina.
Babich kładzie duży nacisk na zrównoważone i ekologiczne rolnictwo. Filozofią rodziny jest wytwarzanie eleganckich, smacznych i autentycznych win, które powstają, z miłością i pasją do winnego rzemiosła i w poszanowaniu z naturą. Wina te są swego rodzaju interpretacją pięknego kraju, jakim jest ojczyzna kiwi.