Aragonesas Bodegas Winery
Bodegas Aragonesas zostało założone w 1984 roku, ale uprawy winorośli w tej okolicy w szczególności Garnachy pochodzą z 1145 roku, gdzie cysterscy mnisi z opactwa Veruela, kultywowali od wieków staranną uprawę winorośli i drobiazgową tradycję winiarską. Winiarnia położona jest 60 km na zachód od Saragossy w sercu Aragonii i jest największa w apelacji Campo de Borja.
Czerwona, kamienista gleba zapewnia najlepsze środowisko dla uprawianych odmian winorośli takich jak Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Mazuelo, Chardonnay, Macabeo i Muscat, ale przede wszystkim Garnacha. Właśnie miłość do tej odmiany winorośli jest istotną częścią lokalnego dziedzictwa winiarskiego, a producent dokłada wszelkich starań, aby stale ulepszać metody uprawy i produkcji wina. Niektóre z winnic mają ponad 100 lat i są odporne na surowy, ciepły i suchy klimat. To nadaje winogronom ich wyjątkowej jakości i osobowości.
Nie tylko ziemia i klimat świadczą o wyjątkowości win, lecz przede wszystkim pasja zespołu w Bodegas Aragonesas jest głównym czynnikiem wpływającym na tę jakość. Są to mistrzowie produkcji win z Garnachy, ale też innych odmian, tworząc lekkie wina owocowe, młode niestarzone w beczce po złożone wina z pojedynczych winnic, dojrzewające Roble czy Crianza białe, różowe czy czerwone o różnym poziomie wytrawności, które zaspokoją gusta każdego konsumenta. Wina cieszą się międzynarodową renomą, dzięki której uzyskują wiele nagród i wyróżnień, w szczególności wina Coto de Hayas.