Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Jak przechowywać wino?



Właściwe warunki przechowywania win są kluczowe dla zachowania walorów organoleptycznych, w szczególności, jeśli mówimy o winach szlachetnych, które kupujemy z myślą o dłuższym jego składowaniu. Chciałbym tutaj podkreślić, że tylko około 2% światowej produkcji win jest przeznaczonych do długiego leżakowania, a mając na myśli długie leżakowanie, mówimy o okresie ponad 10 lat. 

Pierwszą decyzją, którą trzeba podjąć w przypadku rozpoczęcia budowania winnej kolekcji, jest określenie jej celu. Czy mają to być wina na własny użytek, czy też wina gromadzone na dalszą odsprzedaż tzw. wina inwestycyjne? 


W jakich warunkach powinniśmy przechowywać wino? 

Pokrótce, wina nie powinny być wystawione na działanie światła, drgań czy wstrząsów oraz ciepła. Najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej temperatury, wilgotności, a butelka musi przede wszystkim dojrzewać w pozycji horyzontalnej (leżącej). Również nagłe wahania tych czynników są niewskazane. Wino lubi spokój, a butelki powinny być tak ułożone, aby wino miało kontakt z korkiem. Etykiety należy skierować ku górze, aby można było w każdej chwili sprawdzić jakie wino mamy przed sobą. 


Odpowiednia temperatura dla wina 

Wino powinno być przechowywane w temperaturze  od 10 do 14°C. Za idealną temperaturę uznaje się 12°C. Zbyt wysoka temperatura przyspiesza starzenie się wina i skraca jego żywotność oraz przewidywany stan najlepszej zdatności do picia. W przypadku zbyt niskiej temperatury wino dojrzewa zbyt wolno, co również niekorzystnie wpływa na jego strukturę. Najbardziej niebezpieczne są jednak gwałtowne zmiany temperatur. Mogą one w krótkim czasie spowodować nieodwracalne szkody delikatnej natury wina, szczególnie w przypadku win ze starszych roczników. Smak i zapach stają się wtedy płaskie i wino traci swój charakter i wiele niuansów. 


Przechowywanie wina a wilgotność 

W winnej piwniczce wilgotność powietrza powinna wynosić od 60 do 80%. Za idealną uznaje się 70%. Zbyt niska wilgotność powoduje kurczenie się korka w butelce i przedostawanie się zbyt dużej ilości powietrza do wnętrza wina, co może niekorzystnie zmienić smak wina lub spowodować nawet jego zepsucie. Z drugiej strony zbyt wysoka wilgotność powoduje pojawienie się pleśni i pogorszenie jakości powietrza w piwnicy. Do tego etykiety mogą zacząć się odklejać lub pleśnieć uniemożliwiając rozpoznanie gatunków wina. W kwestii wilgotności niezbędny jest dopływ świeżego powietrza do piwniczki. W przeciwnym razie powietrze zatęchnie i może niekorzystnie wpłynąć na smak wina. Niewskazane są jednak przeciągi, które powodują nagłą niestabilność warunków w pomieszczeniu. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest stosowanie sterowanej wentylacji. Specjalistyczne urządzenia klimatyzacyjne utrzymują w piwniczce odpowiednie warunki do  przechowywania win. Warto wiedzieć, że do tego celu nie nadają się klimatyzatory przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych, które powodują drgania poprzez kompresory. 

W sytuacji, gdy nie mamy dedykowanego pomieszczenia do przechowywania win, możemy je przechowywać w specjalnych chłodziarkach. Gwarantują one utrzymywanie odpowiedniej temperatury i wilgotności. Kupując chłodziarkę, warto upewnić się, że drzwiczki wykonane są z ciemnego szkła, nieprzepuszczającego światło albo ze szkła z filtrem UV. 

Nawiązując jeszcze do światła, to wino musi być przechowywane w ciemności. Szczególnie szkodliwe są dla niego promienie UV. Najlepiej zatem, aby piwnica nie miała okien, a jeśli są, to powinny być szczelnie zasłonięte. Do oświetlania najlepiej używać żarówek LED bądź tradycyjnych świec. Absolutnie nie zaleca się oświetlania halogenami lub świetlówkami, które emitują promieniowanie UV, dają bardzo ostre światło i generują sporo ciepła. 


Bezpieczeństwo przechowywanego wina 

Na koniec, trzeba też pomyśleć o odpowiednim zabezpieczeniu naszej kolekcji przechowywanych win, szczególnie jeśli będzie ona duża i kosztowna. Regały muszą mieć odpowiednią konstrukcję, aby leżakujące butelki nie zsunęły się na podłogę. Najlepiej dokonać zakupu profesjonalnych regałów, które są dedykowane do odpowiedniego przechowywania naszych trunków. Kolekcję przechowywaną w zewnętrznej piwniczce powinniśmy zabezpieczyć drzwiami antywłamaniowymi, wyposażonymi w odpowiednie zabezpieczenia. Jeśli mamy szczególnie cenne egzemplarze, warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie. 

Na koniec ciekawostka. Wina wzmacniane z wyspy Madera powinny być przechowywane w pozycji stojącej, a nie leżącej. Wina te są wyprodukowane przy użycia światła, utlenienie i ciepła, więc żaden ubytek jakości poprzez działanie tych czynników, które są degradujące dla wszelkich pozostałych win na świecie, im nie zagraża.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.