Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie
Rivesaltes - Rozpieść swoje zmysły

Rivesaltes - Rozpieść swoje zmysły

Na samym południu Francji, w regionie Roussillon znajduje się istna mekka dla wszystkich fanów win słodkich - wyjątkowa apelacja Rivesaltes. Podstawą tworzonych tu win są te tradycyjnie nazywane vin doux naturel (wina naturalnie słodkie). Określenie to oznacza tyle, że cukier resztkowy, a jest go w tych winach naprawdę sporo (minimum zgodnie z przepisami apelacji to 100 g/litr) pochodzi wyłącznie z fermentującego, słodkiego, winogronowego soku. Należy jednakże podkreślić, że są to wina należące do kategorii wzmacnianych, w których fermentację przerywa się dodając destylat winogronowy i zatrzymując tym samym poziom cukru na określonym - wysokim pułapie oraz podnosząc moc alkoholu do nawet 17%.

W apelacji Rivesaltes powstają zarówno wina białe jak i czerwone. Te czerwone powstają głównie z odmiany Grenache Noir, a białe z Grenache Blanc, Grenache Gris, a także Muscat. Ten ostatni doczekał się też swojej własnej, oddzielnej apelacji: Muscat de Rivesaltes. Wina w tej apelacji muszą powstawać z dwóch odmian Muscata tj. Muscat blanc à petits grains oraz Muscat Aleksandryjski, przy czym ten pierwszy musi mieć minimum 50% udziału w kupażu. Muscat blanc nadaje winu nut owoców egzotycznych, podczas gdy w odmianie aleksandryjskiej odnajdziemy akcenty kwiatów i brzoskwiń. Słodkie wina z Rivesaltes należą do najlepszych i najbardziej cenionych na całym świecie. Znakomite jako młode, wraz z wiekiem nabierają szlachetności i głębi.

Jest nam niezmiernie miło zaprezentować Państwu naszego najnowszego dostawcę - Arnaud de Villneuve to uznany producent właśnie tych niezwykłych słodyczy z południowej Francji.Winiarnia, którą znamy dzisiaj, została założona w 2007 roku, ale pierwotnie jej historia sięga 100 lat wstecz, kiedy to w 1909r została założona Cooperativa Salses. Początkowo Sales opierała swoją działalność jedynie na czerwonych winach, ale już w latach 30tych XX wieku wybudowano nową winiarnię, w której skupiono się na winach białych i właśnie kategorii Vin Doux Naturel.

W roku1932 na terenie destylarni Roussillonnaise, została założona winiarnia o tej samej nazwie specjalizująca się w produkcji białych, wytrawnych win. W tym samym czasie w okolicy powstały dwie inne winnice specjalizujące się w produkcji Vin Doux Naturel: Vins Fins i Les Vignerons. Wszystkie trzy połączyły się finalnie w jedną firmę pod koniec lat 60tych.

W roku 1935 powstała kolejna winiarnia regionu: Pezilla- La-Riviere, również bazująca na specjalności okolic - winach słodkich. Producent ten dzięki posiadaniu imponujących winnic tarasowych tworzył wybitne wina pod własną marką, aż do początku XXI wieku. W roku 2007 nastąpiła konsolidacja wszystkich powyższych winnic i dziś znamy je jako jednego producenta: Arnaud de Villeneuve. Nazwa winiarni zaczerpnięta jest od imienia i nazwiska trzynastowiecznego hiszpańskiego medyka, alchemika i filozofa. Arnaud de Villeneuve był lekarzem królewskim, który na podstawie arabskich receptur nauczył się destylacji alkoholu z wina gronowego. Jest też autorem procesu wzmacniania wina, którego zadaniem było konserwowanie win, psujących się podczas dalekich podróży.

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszymi nowymi winami.

Muscat De Rivesaltes Arnaud 2017

Kompozycja 70% Muscat Blanc Petits Grains i 30% Muscat d’Alexandrie. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało kilka miesięcy w kadziach. Barwa słomkowa. Aromat bazujący na nutach gruszki i kwiatów. W smaku bogate i hojne. Akcenty tropikalne, z zadziwiającą i rzadko spotykaną nutą kiwi. Cudowna harmonia słodyczy i świeżości. Doskonałe na aperitif, do foie gras, serów pleśniowych, lodów i tart owocowych.


Rivesaltes Ambre 5 Ans Arnaud

Kompozycja Macabeo oraz Grenache blanc i Grenache Gris. Po rozpoczęciu fermentacji następuje mutage, czyli dodanie neutralnego destylatu winogronowego, który zatrzymuje fermentacje i zawarty w moszczu cukier. Następnie rozpoczyna się dojrzewanie w kadziach przez 3 lata i minimum 2 lata w beczkach dębowych. Przepiękna, bursztynowa barwa z pomarańczowymi refleksami. Aromaty suszonych moreli i fig, kandyzowanej skórki pomarańczy z nutami lekkiej dębiny. W ustach przyjemne i świeże. Dominują ponownie suszone owoce, ciasteczka imbirowe i wanilia. Finisz jest długi i przyjemny. Idealnie pasuje do serów z niebieską pleśnią, do sernika z owocami egzotycznymi, babki piaskowej, makaroników lub jako digestif.


Rivesaltes Grenat Arnaud 2017

100% gron Grenache Noir. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało przez 8 miesięcy w cementowych kadziach. Barwa owocu granatu. Aromat świeżych, czerwonych owoców, czarnej porzeczki i agrestu. W smaku cudownie miękkie i słodkie. Owocowa konfitura uzupełniona delikatnym dotknięciem wanilii. Świetne do deserów na bazie czekolady i niebieskich serów.



Rivesaltes Ambre 5 Ans Arnaud

Kompozycja Macabeo oraz Grenache blanc i Grenache Gris. Po rozpoczęciu fermentacji następuje mutage, czyli dodanie neutralnego destylatu winogronowego, który zatrzymuje fermentacje i zawarty w moszczu cukier. Następnie rozpoczyna się dojrzewanie w kadziach przez 3 lata i minimum 2 lata w beczkach dębowych. Przepiękna, bursztynowa barwa z pomarańczowymi refleksami. Aromaty suszonych moreli i fig, kandyzowanej skórki pomarańczy z nutami lekkiej dębiny. W ustach przyjemne i świeże. Dominują ponownie suszone owoce, ciasteczka imbirowe i wanilia. Finisz jest długi i przyjemny. Idealnie pasuje do serów z niebieską pleśnią, do sernika z owocami egzotycznymi, babki piaskowej, makaroników lub jako digestif.



Rivesaltes Ambre 10 Ans Arnaud

Do produkcji tego wina posłużyły starannie selekcjonowane grona pochodzące ze starych nasadzeń Macabeo, Grenache Blanc i Grenache Gris. Fermentacja, wzmacnianie, a następnie dojrzewanie – początkowo w cementowych kadziach, a następnie w beczkach różnej wielkości, przy czym najmłodsze z win dojrzewa minimum 10 lat. Jasnobursztynowe w barwie z miedzianymi refleksami. Aromat finezyjny, łączący akcenty kandyzowanych pomarańczy, suszonych owoców i słodkich przypraw. W smaku świeże, a jednocześnie pełne i kompleksowe. Wyczuwamy ciasteczka imbirowe, orzechy, tytoń i nuty dębiny. Świetne na aperitif, do foie gras z musem owocowym, do piernika, ananasowego tarte tatin, serów z niebieską pleśnią i czekolady gorzkiej.


Rivesaltes Ambre 20 Ans Arnaud

Kompozycja Granache Blanc i Gris oraz Macaebo pochodzących ze starych krzewów. Wino po procesie fermentacji i wzmacniania dojrzewało w cementowych kadziach, a następnie w beczkach dębowych. Jest to kompozycja win różnych roczników, z których najmłodsze ma 20 lat. Barwa ciemnego bursztynu. Aromat intensywny i elegancki pełen akcentów suszonych fig i brzoskwiń, wanilii, orzechów włoskich i kawy. W smaku niezwykle krągłe, z nutami suszonych owoców i karmelu. Wyjątkowo gładki i długi finisz. Świetne zarówno jako aperitif, jak i digestif, do serów z niebieską pleśnią, ciasta orzechowego czy marchewkowego oraz do typowego kremu katalońskiego.



Rivesaltes Ambre 1985 Arnaud 1985

Wino rocznikowe skomponowane z grom Macabeo, Grenache Blanc, Grenache Gris i Muscat Aleksandryjski. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało w beczkach dębowych. Aromaty i smaki charakterystyczne indywidualnie dla każdego rocznika, ale bazujące na nutach suszonych owoców i orzechów. Znakomite i wyjątkowe wino na specjalne okazje. Dostępne w wielu, różnych rocznikach.



Rivesaltes Ambre 1979 Arnaud

Wino rocznikowe skomponowane z grom Macabeo, Grenache Blanc i Grenache Gris. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało najpierw w cementowych kadziach, a następnie w beczkach dębowych przez 38 lat. Kolor bursztynowy przechodzący w mahoniowy. Nadzwyczajny bukiet pełen czekolady, wanilii, śliwek i dębiny. W smaku bogate i harmonijne, z długim czekoladowym finiszem. Przepięknie uzupełni smak czekoladowych deserów lub po prostu zwieńczy wytworną kolację.


Torremilla Muscat Moelleux 2017

Słodka, a jednocześnie świeża i lekka wersja Muscata. Kompozycja 60% Muscat d’Alexandrie i 40% Muscat Petits Grains. Barwa słomkowa. Bukiet intensywny pełen nut gruszki i cytrusów. W smaku słodkie, z ładną kwasowością. Bardzo przyjemne lekkie wino, idealne na aperitif, do owocowych sałatek i lodów.



No 153 Cotes Du Roussillon 2017

Czerwone, wytrawne wino skomponowane ze szczepów Syrah (65%), Mourvedre (20%) i Grenache (15%). Kolor purpurowy. Aromat owoców leśnych, czarnej porzeczki i wiśni. W smaku bardzo przyjazne, z gładką taniną i aromatycznym, długim finiszem, z wyraźnym posmakiem lukrecji. Świetne do wędlin, czerwonych mięs i owczych serów.



Rd 900 Cotes Du Roussillon 2017

Kompozycja 60% Syrah, 30% Grenache Noir i 10% Mourvedre. Tradycyjna winifikacja, z 3 tygodniową fermentacją i regularnym battonage. Dojrzewało w stalowych kadziach by zachować maksymalną owocowość. Barwa purpurowa. Aromat pełen czerwonych owoców, delikatnych przypraw i pieprzu. W smaku przyjemne, z akcentami lukrecji i fiołków i krągłą taniną. Znakomite do grillowanych czerwonych mięs, kaczki na słodko, gulaszu i twardych serów.


Rivesaltes to największa apelacja win słodkich we Francji. Wśród produkowanych tu win możemy wyróżnić kilka kategorii.
Rivesaltes Grenat: młode wina czerwone (min. 75% odmiany Grenache) o ciemno czerwonej barwie.
Rivesaltes Tuilé: czerwone wina starzone min. 2 lata w beczkach o barwie ceglastej.
Rivesaltes Ambré: białe, starzone min. 2 lata w beczkach, o pięknej barwie bursztynowej.
Muscat de Rivesaltes: młode białe wina wyłącznie ze szczepów muscat. Bardzo owocowe i przyjemne.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.