Rivesaltes - Rozpieść swoje zmysły
Kompozycja 70% Muscat Blanc Petits Grains i 30% Muscat d’Alexandrie. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało kilka miesięcy w kadziach. Barwa słomkowa. Aromat bazujący na nutach gruszki i kwiatów. W smaku bogate i hojne. Akcenty tropikalne, z zadziwiającą i rzadko spotykaną nutą kiwi. Cudowna harmonia słodyczy i świeżości. Doskonałe na aperitif, do foie gras, serów pleśniowych, lodów i tart owocowych.
Rivesaltes Ambre 5 Ans Arnaud
Kompozycja Macabeo oraz Grenache blanc i Grenache Gris. Po rozpoczęciu fermentacji następuje mutage, czyli dodanie neutralnego destylatu winogronowego, który zatrzymuje fermentacje i zawarty w moszczu cukier. Następnie rozpoczyna się dojrzewanie w kadziach przez 3 lata i minimum 2 lata w beczkach dębowych. Przepiękna, bursztynowa barwa z pomarańczowymi refleksami. Aromaty suszonych moreli i fig, kandyzowanej skórki pomarańczy z nutami lekkiej dębiny. W ustach przyjemne i świeże. Dominują ponownie suszone owoce, ciasteczka imbirowe i wanilia. Finisz jest długi i przyjemny. Idealnie pasuje do serów z niebieską pleśnią, do sernika z owocami egzotycznymi, babki piaskowej, makaroników lub jako digestif.
Rivesaltes Grenat Arnaud 2017
100% gron Grenache Noir. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało przez 8 miesięcy w cementowych kadziach. Barwa owocu granatu. Aromat świeżych, czerwonych owoców, czarnej porzeczki i agrestu. W smaku cudownie miękkie i słodkie. Owocowa konfitura uzupełniona delikatnym dotknięciem wanilii. Świetne do deserów na bazie czekolady i niebieskich serów.
Rivesaltes Ambre 5 Ans Arnaud
Kompozycja Macabeo oraz Grenache blanc i Grenache Gris. Po rozpoczęciu fermentacji następuje mutage, czyli dodanie neutralnego destylatu winogronowego, który zatrzymuje fermentacje i zawarty w moszczu cukier. Następnie rozpoczyna się dojrzewanie w kadziach przez 3 lata i minimum 2 lata w beczkach dębowych. Przepiękna, bursztynowa barwa z pomarańczowymi refleksami. Aromaty suszonych moreli i fig, kandyzowanej skórki pomarańczy z nutami lekkiej dębiny. W ustach przyjemne i świeże. Dominują ponownie suszone owoce, ciasteczka imbirowe i wanilia. Finisz jest długi i przyjemny. Idealnie pasuje do serów z niebieską pleśnią, do sernika z owocami egzotycznymi, babki piaskowej, makaroników lub jako digestif.
Rivesaltes Ambre 10 Ans Arnaud
Do produkcji tego wina posłużyły starannie selekcjonowane grona pochodzące ze starych nasadzeń Macabeo, Grenache Blanc i Grenache Gris. Fermentacja, wzmacnianie, a następnie dojrzewanie – początkowo w cementowych kadziach, a następnie w beczkach różnej wielkości, przy czym najmłodsze z win dojrzewa minimum 10 lat. Jasnobursztynowe w barwie z miedzianymi refleksami. Aromat finezyjny, łączący akcenty kandyzowanych pomarańczy, suszonych owoców i słodkich przypraw. W smaku świeże, a jednocześnie pełne i kompleksowe. Wyczuwamy ciasteczka imbirowe, orzechy, tytoń i nuty dębiny. Świetne na aperitif, do foie gras z musem owocowym, do piernika, ananasowego tarte tatin, serów z niebieską pleśnią i czekolady gorzkiej.
Rivesaltes Ambre 20 Ans Arnaud
Kompozycja Granache Blanc i Gris oraz Macaebo pochodzących ze starych krzewów. Wino po procesie fermentacji i wzmacniania dojrzewało w cementowych kadziach, a następnie w beczkach dębowych. Jest to kompozycja win różnych roczników, z których najmłodsze ma 20 lat. Barwa ciemnego bursztynu. Aromat intensywny i elegancki pełen akcentów suszonych fig i brzoskwiń, wanilii, orzechów włoskich i kawy. W smaku niezwykle krągłe, z nutami suszonych owoców i karmelu. Wyjątkowo gładki i długi finisz. Świetne zarówno jako aperitif, jak i digestif, do serów z niebieską pleśnią, ciasta orzechowego czy marchewkowego oraz do typowego kremu katalońskiego.
Rivesaltes Ambre 1985 Arnaud 1985
Wino rocznikowe skomponowane z grom Macabeo, Grenache Blanc, Grenache Gris i Muscat Aleksandryjski. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało w beczkach dębowych. Aromaty i smaki charakterystyczne indywidualnie dla każdego rocznika, ale bazujące na nutach suszonych owoców i orzechów. Znakomite i wyjątkowe wino na specjalne okazje. Dostępne w wielu, różnych rocznikach.
Rivesaltes Ambre 1979 Arnaud
Wino rocznikowe skomponowane z grom Macabeo, Grenache Blanc i Grenache Gris. Po fermentacji i wzmocnieniu dojrzewało najpierw w cementowych kadziach, a następnie w beczkach dębowych przez 38 lat. Kolor bursztynowy przechodzący w mahoniowy. Nadzwyczajny bukiet pełen czekolady, wanilii, śliwek i dębiny. W smaku bogate i harmonijne, z długim czekoladowym finiszem. Przepięknie uzupełni smak czekoladowych deserów lub po prostu zwieńczy wytworną kolację.
Torremilla Muscat Moelleux 2017
Słodka, a jednocześnie świeża i lekka wersja Muscata. Kompozycja 60% Muscat d’Alexandrie i 40% Muscat Petits Grains. Barwa słomkowa. Bukiet intensywny pełen nut gruszki i cytrusów. W smaku słodkie, z ładną kwasowością. Bardzo przyjemne lekkie wino, idealne na aperitif, do owocowych sałatek i lodów.
No 153 Cotes Du Roussillon 2017
Czerwone, wytrawne wino skomponowane ze szczepów Syrah (65%), Mourvedre (20%) i Grenache (15%). Kolor purpurowy. Aromat owoców leśnych, czarnej porzeczki i wiśni. W smaku bardzo przyjazne, z gładką taniną i aromatycznym, długim finiszem, z wyraźnym posmakiem lukrecji. Świetne do wędlin, czerwonych mięs i owczych serów.
Rd 900 Cotes Du Roussillon 2017
Kompozycja 60% Syrah, 30% Grenache Noir i 10% Mourvedre. Tradycyjna winifikacja, z 3 tygodniową fermentacją i regularnym battonage. Dojrzewało w stalowych kadziach by zachować maksymalną owocowość. Barwa purpurowa. Aromat pełen czerwonych owoców, delikatnych przypraw i pieprzu. W smaku przyjemne, z akcentami lukrecji i fiołków i krągłą taniną. Znakomite do grillowanych czerwonych mięs, kaczki na słodko, gulaszu i twardych serów.
Rivesaltes to największa apelacja win słodkich we Francji. Wśród produkowanych tu win możemy wyróżnić kilka kategorii.