Rum z krainy pięknych wód
Wprowadzając Państwa w temat pochodzącej z Gwadelupy Karukery, czyli jednego z najlepszych rumów Ameryki Środkowej, czujemy powinność przedstawienia nieco bliżej tego przepięknego kraju. Jego podstawę tworzą dwie całkowicie różne wyspy tworzące kształt motyla rozdzielonego rzeką Salée. Leżą w klimacie podrównikowym wilgotnym, a zdecydowaną większość ich terenu pokrywają lasy tropikalne. Jeśli już pojawił się Państwu obraz piękna tropików, to dodatkowym smaczkiem będzie fakt, że są one w dużej części nieskalane jeszcze ludzką ręką. Gwadelupa to mały kraj z dość burzliwą historią, ponieważ walczyło o niego kilka ważnych ośrodków kulturowych w Europie. Została odkryta przez Krzysztofa Kolumba w 1493 roku, a następnie była rządzona przez Hiszpanię, Francję, Wielką Brytanię, a nawet Szwecję. Ostatecznie jest to departament zamorski Francji z własnym rządem i prezydentem.
Klimat, w jakim znajduje się ten kraj, pozwala na uprawę wysokiej jakości trzciny cukrowej, dzięki czemu powszechna jest tam produkcja rumu typu Agricole. Agricole to francuski termin określający typ rumu, powstającego w wyniku destylacji świeżego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy tak jak występuje to w przypadku większości rumów świata. Rumy typu Agricole to na ten moment jedynie 3% produkowanych rumów na świecie.
Nazwa Karukera, w dosłownym tłumaczeniu z języka Indian, oznacza wyspę pięknych wód. W ten sposób ludność Gwadelupy nazywała i przedstawiała swój kraj światu. Wynika to z pięknego ukształtowania terenu tej wyspy bogatej w liczne wodospady i gorące źródła.
Produkcja Karukery odbywa się od początku do końca na terenie posiadłości St. Mary of Marquisat pod czujnym okiem Gregoire Hayot, który z wielką pasją kontynuuje tradycje swojej rodziny. Destylarnia na tym terenie działa od 1895 i jest najstarszą destylarnią na Gwadelupie. Plantacja trzciny cukrowej znajduje się zaraz obok destylarni, co gwarantuje dostarczenie trzciny cukrowej o najwyższej jakości i świeżości.
Premiera pierwszego rumu Agricole importowanego przez naszą firmę, czyli właśnie Karukery, miała miejsce podczas tegorocznego festiwalu Whisky&Friends. Razem z Gregoire’m mieliśmy ogromną przyjemność zabrać wszystkich odwiedzających Gości we wspaniałą podróż na Karaiby wspólnie degustując i rozmawiając o tym wspaniałym produkcie.
Aktualnie na polskich półkach, a dokładniej w salonach sieci M&P dostępnych jest czterech przedstawicieli Karukery:
Karukera Silver
Karukera Silver
czyli niestarzony rum destylowany ze świeżego soku trzciny cukrowej. Charakteryzuje się świeżym i trawiastym aromatem, dzięki czemu idealnie nadaje się do mieszania w koktajlach.
Karukera Gold
Karukera Gold
o pięknej, bursztynowej barwie z pełnymi aromatami wanilii, dębiny z akcentami owoców mango i brzoskwiń. W smaku gładki, miękki z nutami karmelu, wanilii, cytrusów i przypraw.
Karukera Rhum Blanc Agricole
Karukera Rhum Blanc Agricole
to biały rum, który produkowany jest z soku z trzciny cukrowej rodzaju „Blue Cane”. Rodzaj ten charakteryzuje się dużym bogactwem cukru i niezwykłym potencjałem aromatycznym. To rum klasy premium o mocnym charakterze i finiszu oddającym świeży aromat trzciny i nuty cytrusów. Idealny do picia solo lub jako Ti’Punch- z dodatkiem skórki z limonki i odrobiny cukru trzcinowego (najbardziej popularny właśnie na Gwadelupie).
Karukera Vieux Reserve Speciale
Karukera Vieux Reserve Speciale
to dojrzewający minimum 5 lat w beczkach po bourbonie i koniaku rum o głębokich i pikantnych aromatach z mocno wyczuwalnymi goździkami i pieprzem na początku, następnie ewoluuje w stronę owoców, ze szczególnym wskazaniem na banany.
Karukera dopiero podbija europejskie rynki, ale jesteśmy pewni, że niedługo będzie o tym wyjątkowym produkcie dużo głośniej, bo idzie za nim jakość i wyjątkowy smak. Wisienką na torcie jest fakt, że Gwadelupa będąc departamentem zamorskim Francji jest jednocześnie regionem peryferyjnym UE i aby tam podróżować wystarczy tylko dowód osobisty. Czy to nie piękny argument, aby osobiście podpatrzeć z jaką dbałością jest produkowana i skorzystać z karaibskiej gościnności posiadłości St. Mary of Marquisat? My na pewno skorzystamy!
Karukera dopiero podbija europejskie rynki, ale jesteśmy pewni, że niedługo będzie o tym wyjątkowym produkcie dużo głośniej, bo idzie za nim jakość i wyjątkowy smak. Wisienką na torcie jest fakt, że Gwadelupa będąc departamentem zamorskim Francji jest jednocześnie regionem peryferyjnym UE i aby tam podróżować wystarczy tylko dowód osobisty. Czy to nie piękny argument, aby osobiście podpatrzeć z jaką dbałością jest produkowana i skorzystać z karaibskiej gościnności posiadłości St. Mary of Marquisat? My na pewno skorzystamy!