W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Wino

Zobacz wszystkie
Wino

Dobry wieczór Lizbono

Lizbona, a szczególnie jej dzielnica Alafama to magiczne miejsce. Urokliwe uliczki, po których suną żółte tramwaje, zapomniane zaułki gdzie nadal można zobaczyć suszące się pranie,...

Przejdź do artykułu
Wino

Moda na różowe

Zbliża się lato, co sprawia, że patrzymy na świat przez różowe okulary i szukamy orzeźwienia w kieliszku lekkiego, różowego wina. Przyjrzyjmy się modzie, która zapanowała w świecie...

Przejdź do artykułu

Whisky/Whiskey

Zobacz wszystkie
Whisky/Whiskey

Alfabet Whisky

Poruszając się w tematyce whisky, napotykamy na wiele specyficznych słów i sformułowań czy to polskich czy też angielskich. Poniżej przybliżamy niektóre z nich.AAlembik - prosty aparat o kształcie cebuli, najczęściej wykonany z miedzi wykorzystywany w procesie destylacji.Angel’s Share - (udział aniołów, podatek płacony aniołom) określenie stosowane przez gorzelników na część whisky, która wyparowuje z becze...

Przejdź do artykułu
Whisky/Whiskey

Co to jest Coffey?

Nikka Coffey Malt, Nikka Coffey Grain - patrząc na etykiety tych japońskich whisky zapewne część z Państwa zastanawia się co oznacza dopisek „coffey”. Niektórym może nawet skojarzy się z kawą i będą szukać jej aromatów po otwarciu butelki. Już wyjaśniam, żadnej kawy tu nie dodano, a nazwa wzięła się od nazwiska Aeneasa Coffeya, który w 1830 roku wynalazł i opatentował specjalny aparat do destylacji ciągłej,...

Przejdź do artykułu
Whisky/Whiskey

Paul John

Kiedy mówimy o whisky większości z nas na myśl przychodzą spowite mgłą szkockie wrzosowiska, lub malownicze krajobrazy zielonej Irlandii. Myśli części z nas pobiegną do odległej Ja...

Przejdź do artykułu
Whisky/Whiskey

Z whisky za pan brat… Irlandia

Historia złocistegotrunku z zielonej wyspy…Kto pierwszy zaczął wytwarzać whisky Szkoci czy Irlandczycy? Co sprawiło, że delikatna i przystępna Irlandzka whiskey nie jest tak popularna jak szkocka?Według legend historia irlandzkiej whiskey sięga VI w, kiedy to podobno sztuka destylacji dotarła na tereny Irlandii dzięki chrześcijańskim mnichom i św. Patrykowi. W kronikach nie zachowały się jednak na ten temat...

Przejdź do artykułu
Whisky/Whiskey

White Dog - tak narodziła się amerykańska whiskey!

White Dog to popularny wśród pierwszych osadników stanu Kentucky alkohol, którym nazywano przejrzysty, niestarzony w beczce destylat z wyczuwalną słodyczą kukurydzy, pity bardzo często prosto z destylatora. Po latach odkryto, że idealnie nadaje się on do starzenia w beczkach tworząc alkohol, który dziś nazywamy Kentucky Straight Bourbon Whiskey.White Dog Mash#1został wyprodukowany w oparciu o tradycyjną tzw...

Przejdź do artykułu

Grappa

Grappa

Grappy jednoszczepowe

Przed przystąpieniem do pisania tego artykułu szukałem informacji oraz ciekawostek, które mogłyby poszerzyć moja wiedzę na temat grappy. Trunek co prawda nie jest mi obcy, ale dopiero na Ogólnopolskim Festiwalu Win i Alkoholi (o którym naszym stałym klientom nie muszę mówić) miałem możliwość przekonać się jak wiele „odcieni” posiada ten wyjątkowy destylat. Wracając do pierwszej myśli – szukałem, czytałem i...

Przejdź do artykułu

Wywiady

Zobacz wszystkie
Wywiady

Iain McAlister odpowiada na Wasze pytania - część 2

Pora na drugą część odpowiedzi na Wasze pytania: Iain w filmie po angielsku, a już tradycyjnie polski skrót poniżej 😊Czy drożdże i długość fermentacji mają znaczenie dla smaku i aromatu whisky?Oczywiście tak. To jest jeden z tych aspektów przy produkcji whisky, któremu naprawdę trzeba poświęcić wiele uwagi. My do naszych tanków dodajemy 75kg drożdży, w proporcjach 2 części typu M i 1 część typu Mx, który za...

Przejdź do artykułu
Wywiady

Iain McAlister odpowiada na Wasze pytania - część 1

Mamy dla Was film z odpowiedziami na pytania. Na różnych naszych profilach facebookowych, Instagramie oraz w e-mailach zadaliście ich aż 27.  Super – bardzo dziękujemy za aktywność!Iain McAlister odpowiedział na praktycznie każde z nich, ale gdy zostało mu już tylko 3 do końca, nagranie padło. Ostatecznie wybrał więc 10, na które odpowiedział w dwóch filmikach – po pięć w każdym.Poniżej „telegraficzny”...

Przejdź do artykułu
Wywiady

Dobre wino to takie, które nam smakuje

LIFE IN. Łódzkie: Kim jest sommelier?Michał Bald: To osoba, która ma wiedzę na temat win, kocha wino, potrafi i chce się dzielić swoją wiedzą i pasją z innymi. Sommelierzy bardzo często pracują w restauracjach, gdzie doradzają klientom, jak najlepiej dobrać wino do potrawy. Z kolei właścicielom tłumaczą, jak zorganizować kartę win i piwniczkę z winami. Szkolą także kelnerów w zakresie doboru win do serwowan...

Przejdź do artykułu
Wywiady

Wywiad - Luca Speri

Małgorzata Masiak:Veneto to jeden z trzech najbardziej popularnych i ważnych regionów we Włoszech – co czyni to miejsce tak wyjątkowym?Luca Speri:Biorąc pod uwagę oficjalne dane ap...

Przejdź do artykułu

Gotowanie

Zobacz wszystkie
Gotowanie

Wielkanoc

Idą święta, słychać już od jakiegoś czasu. Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Każdy przygotowuje się do niego jak umie, ale nie będę tu robił wywodów teologicznych. Święto, świętowanie, wspólne przeżywanie, celebrowanie. My M&P Wam pomożemy i najlepsze, wyśmienite trunki na tę okazję zaproponujemy.Pierwszą myślą o potrawie świątecznej u w...

Przejdź do artykułu
Gotowanie

Grill

Wiosna, lato, jesień... Ciekawie się zaczyna ale nie będzie wyliczanki, a o zimie wspominać nie będę. Długo bardzo czekałem na dogodny moment aby spędzić trochę czasu przy „umilaczu” wolnego dnia i chwil na świeżym powietrzu.Tematem jak każdy się już pewnie domyślił jest GRILL! Moje pierwsze myśli gdy w temacie grill - to wcale nie mięso. Mam nadzieję, że udało mi się Państwa zaskoczyć i wzbudzić ciekawość....

Przejdź do artykułu
Gotowanie

Na karnawałową domówkę

Niby fajnie ale okazało się że sporo będzie do zrobienia.Każdy z zaproszonych przygotowuje coś do jedzenia, więc ja też ale żeby wszystko dobrze się komponowało to trzeba owe smakołyki czymś popić...Z ilości ludzi wynika że jedzenia będzie sporo.Każdy z nas dobiera alkohol zgodnie z własnymi preferencjami, aż się boje bo na własnych pomysłach oczywiście nie poprzestanę. Pierwszy pomysł jaki mi przyszedł do...

Przejdź do artykułu
Gotowanie

Dziś z cyklu smacznie i przyjemnie i żeby nie wszędzie było mięso...

Pierwsze promienie słońca skłoniły wielu z nas do ataku na rozgrzane do czerwoności grille.Ale jak to się mówi nie samym grillem człowiek żyje. I tak było również ze mną.W krótkim czasie doświadczyłem przesytu, ale spokojnie taki stan podobno mija. Któregoś dnia żona zaproponowała bezmięsny posiłek…, co miałem zrobić…?! Poszedłem do sklepu z listą i informacją jak kupisz wszystko to wróć:). I tak też zrobił...

Przejdź do artykułu

Drinki

Zobacz wszystkie
Drinki

Drinki wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W końcu przychodzi ten upragniony moment wytchnienia, odpoczynku i wspólnych spotkań. Warto przez chwilę zastanowić się nad tym czym będziemy popijali spożywane potrawy i czym będziemy się raczyć pomiędzy nimi. Tak, by było na bogato i w klimacie świątecznym.Jajka idealnie pasują na te święta, a jako składnik Egg Nogg-a wpisują się doskonale w ich atmosferę...

Przejdź do artykułu
Drinki

Poncz

Jeden kwaśny, dwa słodkie, trzy mocne i cztery słabe, to ogólne powiedzenie o jednym z najstarszych drinków, który może być serwowany jako napój wieloporcjowy w dużym, szklanym naczyniu lub też jako pojedynczy drink.Pierwsza pisana wzmianka o nim odnotowana jest w 1576 r. Nie wiadomo kto skomponował pierwszą porcję. Nie wiadomo również jakiego użył owocu cytrusowego czy rodzaju cukru, ale z pewnością zdarzy...

Przejdź do artykułu
Drinki

Red Spritz

Swoje narodziny notuje na przełom XVIII i XIX wieku, kiedy to panowanie Habsburgów zmierzało ku końcowi, a gdzie nie gdzie już wygasło. W Veneto, we Włoszech pracownicy imperium Habsburskiego, żołnierze oraz odwiedzający te tereny dyplomaci rozsmakowali się w lokalnych winach serwowanych w tutejszych tawernach. Co ciekawe, wina te nie były znane z szerokiej gamy i dużego wyboru a i ich moc była zdecydowanie...

Przejdź do artykułu
Drinki

Aleksander Cocktail

Historia jednego z najpopularniejszych napojów mieszanych nie jest klarowna, podobnie jak on sam. Istnieje kilka wersji jego powstania. Pierwsza wzmianka o napoju mieszanym Alexander ukazała się w wydanej w 1916 roku książce Hugo Ensslina „Receptury napojów mieszanych” (Recipies for Mixed Drinks). To pierwsza informacja o drinku, na który składają się składniki w dokładnie takich samych ilościach.Jedna z we...

Przejdź do artykułu

Ouzo

Ouzo

Niedoceniane Ouzo

Często będąc na wyjeździe w krajach śródziemnomorskich delektuję się drinkami z anyżkiem. Ouzo, Raki, Pastis sprawiają, że mogę głębiej delektować się miejscowymi zapachami, smakami czy widokami. W sumie nic nowego, każdy ma coś co pozwala mu w pełni korzystać z danej chwili czy czasu. Ale… No właśnie, najczęściej gdy smakuję powoli anyżówkę np. Ouzo z wodą lub lemoniadą w szklance wypełnionej lodem, wszysc...

Przejdź do artykułu
Ouzo

Nie bój się Ouzo!

Gdyby kiedyś ktoś mi powiedział, że z przyjemnością napiję się Ouzo – powiedziałabym, że chyba zwariował. Nie było takiej siły, która zmusiłaby mnie do wypicia tego anyżkowego trunku, nie wspominając już o znajdowaniu w tym jakiejkolwiek przyjemności. Jak widać człowiek się zmienia, dojrzewa i wraz z nim dojrzewa także jego smak. Oczywiście nie chodzi o to, że nagle Ouzo stało się moim ulubionym alkoholem –...

Przejdź do artykułu

Lifestyle

Zobacz wszystkie
Lifestyle

Mity Alkoholowe

Często podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną dla rozluźnienia atmosfery i podkręcenia tempa wieczoru podajemy alkohol - przed jedzeniem, w trakcie jedzenia, po jedzeniu - w za...

Przejdź do artykułu
Lifestyle

Kuchnia Otwarta to restauracja codzienna

Kuchnia Otwarta to nowy koncept gastronomiczny, dla którego stworzyliśmy własne określenie comfort dining.Comfort dining to doświadczenie kulinarne na poziomie fine dining w przyjaznej cenie i w swobodnej rodzinnej atmosferze sąsiedzkiej restauracji.Jesteśmy lokalem sąsiedzkim, którego celem są silne, przyjacielskie relacje z mieszkańcami Wilanowa i okolicy. Kierunek kuchni: polska kuchnia modernistyczna –...

Przejdź do artykułu
Lifestyle

Okiem profesjonalisty - Aperitif

Aperitf!! Już samo to słowo budzi we mnie myśl o zbliżających się gorących letnich wieczorach i wytrawnym orzeźwieniu niesionym przez wspaniałe koktajle na ich bazie. Czymże więc jest ten Aperitif?Samo słowo wywodzi się od łacińskiego „aperire” czyli otwierać i zostało zaadaptowane, głównie w kulturze włoskiej i hiszpańskiej, jako określenie alkoholu spożywanego przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Odnosi...

Przejdź do artykułu

Podróże

Zobacz wszystkie
Podróże

Z wizytą w Hiszpanii

18 maja 2016. Lotnisko Chopina. Wylot do Madrytu. Już jesteśmy odprawieni, a ja dalej nie dowierzam - za kilka chwil znajdę się w Hiszpanii. Emocje mkną szybciej niż czas. Madryt. Auto - kierunek Kastylia i Leon. Zakwaterowanie w hotelu i spotkanie z przedstawicielami Bodegas Farina. Nim zdążyłem się zorientować gdzie jestem, już zwiedzałem Zamorrę. „Tak zaczęła się wakacyjna przygoda…”Hiszpańskie przysłowi...

Przejdź do artykułu
Podróże

Z wizytą w winnicy Pascual Toso

Wina z Nowego Świata - w tym również z Argentyny, kojarzą nam się z producentami których historia produkcji nie przekracza 30 - 50 lat. Rzeczywiście większość z nich swoje początki ma w latach 70/80 XX wieku. Wtedy właśnie wina z Nowego Świata zaczęły z wielkim sukcesem podbijać rynki europejskie.Zupełnie inaczej rzecz się ma z winiarnią PASCUAL TOSO z argentyńskiej Mendozy. Pascual Toso świętuje w tym roku...

Przejdź do artykułu
Podróże

Campbeltown - Whisky capital of the world

Dwie godziny jazdy samochodem na północny zachód od Glasgow, mijając miejscowość Tarbet, wjeżdżamy na zapierający dech w piersi Kintyre. Półwysep który, uważany za jeden z najpiękniejszych terenów Szkocji, zlokalizowany jest na zachodnim jej wybrzeżu i urzeka widokami zielonych wzgórz, wdzierającego się w nie oceanu, który opływa Mull of Kintyre.Na wschód od tego miejsca, około 20 km w linii prostej znajduj...

Przejdź do artykułu
Podróże

Szlakiem whisky - BenRiach GlenDronach Glenglassaugh…

Szkocja przywitała nas rześkim powietrzem i pięknym słońcem… po godzinie podróży zameldowaliśmy się w Glen House, wspaniałym zbudowanym w 1771 roku w stylu wiktoriańskim domu, znajdującym się na terenie destylarni GlenDronach, w którym w przeszłości mieszkało wielu managerów gorzelni. Spragnieni wrażeń i dobrej whisky wyruszyliśmy w kierunku Portsoy odwiedzić destylarnię Glenglassaugh. Założona w 1875 roku...

Przejdź do artykułu
Podróże

Z wizytą w Loch Lomond

„Jesteśmy dumni z kultywowania dawnych tradycji i umiejętności. Ale też, nie jesteśmy przeciwnikami nowych pomysłów jeśli pomagają one tworzyć wspaniałe whisky”Szkocja przywitała nas typowo wyspiarską pogodą. Słońce, chmury, deszcz. Słońce, chmury deszcz.... To dzięki temu widoki w drodze do destylarni Loch Lomond przypominają nasze majowe gdy trawa, krzewy i drzewa zachwycają szeroką paletą odcieni zieleni...

Przejdź do artykułu

Calvados/Cydr

Calvados/Cydr

Jabłkowe orzeźwienie z cydrem

Cydr to niskoalkoholowy (1,2-8,5%), przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Wyróżnia się świeżym aromatem i smakiem od wytrawnego do lekko słodkawego. Świetnie gasi pragnienie. Wytwarzany jest przez fermentację moszczu jabłkowego głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech, a od kilku lat, na większą skalę również w Polsce.Najlepsze cydry produkuje się z różnych, starych odmian jabłek. By...

Przejdź do artykułu

Rum

Rum

Rum z krainy pięknych wód

Wprowadzając Państwa w temat pochodzącej z Gwadelupy Karukery, czyli jednego z najlepszych rumów Ameryki Środkowej, czujemy powinność przedstawienia nieco bliżej tego przepięknego kraju. Jego podstawę tworzą dwie całkowicie różne wyspy tworzące kształt motyla rozdzielonego rzeką Salée. Leżą w klimacie podrównikowym wilgotnym, a zdecydowaną większość ich terenu pokrywają lasy tropikalne. Jeśli już pojawił si...

Przejdź do artykułu

Piwo

Piwo

Piwo - przyjrzyjmy się bliżej - cześć 1

Pils, Pilsner, Ale, Stout, Porter czy może Lambic, Marcowe, Dubeltowe jaki rodzaj, którą odmianę czy jęczmienne czy pszeniczne? Niewątpliwie różnorodność smaków, aromatów i kolorów przyprawia większość z nas o zawrót głowy. Zanim postaramy się przybliżyć rodzaje i określenia cofnijmy się do początku - początku tego najbardziej prawdopodobnego.8500 lat temu, między Tygrysem i Eufratem na terenach zamieszkały...

Przejdź do artykułu
Piwo

Piwo - przyjrzyjmy się bliżej - cześć 2

PIWA GÓRNEJ FERMENTACJIZdarzenie jakie miało miejsce dnia 5 października 1842 roku w Pilźnie, królewskim mieście o piwowarskiej tradycji sięgającej 1295 roku, było rewolucją w piwowarstwie. Tego dnia po raz pierwszy pilzneńscy mieszkańcy mogli spróbować Pilznera, nowego wyrobu piwowarów, uważonego przez bawarskiego mistrza Józefa Grolla.Do tego czasu proces technologiczny produkcji piwa był rzec można, taki...

Przejdź do artykułu

Szampan i Wino musujące

Tequila

Tequila

Tequila - płynny skarb Meksyku

W ostatnim czasie zauważyć można prężnie rozwijającą się kulturę picia alkoholu w naszym kraju. Wraz ze zwiększającym się zainteresowaniem tematem alkoholi mocnych wzrasta świadomość konsumenta i co za tym idzie zwiększa się ich wybór na sklepowych czy barowych półkach. Jeszcze całkiem niedawno na polskim rynku był dość wąski wybór alkoholi mniej popularnych, do których niewątpliwie można zaliczyć tequile....

Przejdź do artykułu

Wódka

Wódka

Sztuka produkcji wódki

Wódka, uznawana za nasz narodowy trunek, przez wiele lat była uważana za prosty alkohol służący tylko i wyłącznie wsparciu różnorodnych uroczystości. Pita dla uczczenia okazji, bezrefleksyjnie i często tylko dla uzyskania szybkiego efektu wesołości. Któż z nas nie był świadkiem lub sam nie był w sytuacji gdy po wypiciu kieliszka wódki gorączkowo szukał tzw. popitki w postaci soku, coli czy czegokolwiek inne...

Przejdź do artykułu
Wódka

Basmoon

Wódka Basmoon jest alkoholem klasy Premium. Produkowana jest w sposób rzemieślniczy, tradycyjnymi metodami i pięciokrotnie destylowana. Tworzona na bazie baskijskiego ziemniaka jest ceniona na całym świecie za swoją wysoką jakość. Receptura do produkcji Basmoon została przekazana rodzinie przez włoskiego partyzanta podczas hiszpańskiej wojny domowej w latach 30-tych XX wieku i od tamtej pory jest przekazywa...

Przejdź do artykułu

Brandy

Brandy

Wieczór z brandy

Bez względu na to czy jest zima, zbliża się magiczne Boże Narodzenie i delikatnie prószy śnieg, czy też może jest jesień i za oknem szaro- buro, albo mamy wiosenno - letni wieczór po gwałtownej burzy - na każdy z tych momentów dobra będzie brandy. Rozgrzeje, napełni dom ciepłymi aromatami suszonych owoców i orzechów, da chwilę relaksu. Świetna na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a jej jeden niewielki kie...

Przejdź do artykułu

Vermouth

Vermouth

Zaprzyjaźnij się z Wermutem

Pewnie gdzieś, kiedyś słyszeliście tę niemiecko brzmiącą nazwę. Może nawet macie butelkę w swoim barku gdzieś z tyłu schowaną i zakurzoną za irish creamem – jak długo tam jest? Nikt nie pamięta. Jeśli tak jest to mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu chętniej zaczniecie sięgać po ten jakże uniwersalny i bogaty w smaku alkohol, gdy będziecie mieli ochotę na chwileczkę zapomnienia.Zacznijmy od podstaw...

Przejdź do artykułu

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.