Włoskie Skarby - Zapomniane szczepy
Włochy są niewątpliwym skarbem na winiarskiej mapie świata. Mnóstwo znakomitych regionów i apelacji oraz różnorodność wykorzystywanych szczepów winogron sprawia, że każdy koneser w...
Przejdź do artykułuWłochy są niewątpliwym skarbem na winiarskiej mapie świata. Mnóstwo znakomitych regionów i apelacji oraz różnorodność wykorzystywanych szczepów winogron sprawia, że każdy koneser w...
Przejdź do artykułuLizbona, a szczególnie jej dzielnica Alafama to magiczne miejsce. Urokliwe uliczki, po których suną żółte tramwaje, zapomniane zaułki gdzie nadal można zobaczyć suszące się pranie,...
Przejdź do artykułuZbliża się lato, co sprawia, że patrzymy na świat przez różowe okulary i szukamy orzeźwienia w kieliszku lekkiego, różowego wina. Przyjrzyjmy się modzie, która zapanowała w świecie...
Przejdź do artykułuNa ostateczny kształt powstającego wina mają wpływ cztery czynniki. Pierwszy to oczywiście odmiana winorośli, drugi: sposób produkcji wina, następnie sposób prowadzenia winnicy i w...
Przejdź do artykułuPrzyszły cieplejsze dni. Za oknami coraz więcej słońca, lato zbliża się wielkimi krokami. Majówka minęła i choć pogoda w tym roku nie dopisała, to pewnie pierwsze grille i ogniska...
Przejdź do artykułuPoruszając się w tematyce whisky, napotykamy na wiele specyficznych słów i sformułowań czy to polskich czy też angielskich. Poniżej przybliżamy niektóre z nich.AAlembik - prosty aparat o kształcie cebuli, najczęściej wykonany z miedzi wykorzystywany w procesie destylacji.Angel’s Share - (udział aniołów, podatek płacony aniołom) określenie stosowane przez gorzelników na część whisky, która wyparowuje z becze...
Przejdź do artykułuNikka Coffey Malt, Nikka Coffey Grain - patrząc na etykiety tych japońskich whisky zapewne część z Państwa zastanawia się co oznacza dopisek „coffey”. Niektórym może nawet skojarzy się z kawą i będą szukać jej aromatów po otwarciu butelki. Już wyjaśniam, żadnej kawy tu nie dodano, a nazwa wzięła się od nazwiska Aeneasa Coffeya, który w 1830 roku wynalazł i opatentował specjalny aparat do destylacji ciągłej,...
Przejdź do artykułuKiedy mówimy o whisky większości z nas na myśl przychodzą spowite mgłą szkockie wrzosowiska, lub malownicze krajobrazy zielonej Irlandii. Myśli części z nas pobiegną do odległej Ja...
Przejdź do artykułuHistoria złocistegotrunku z zielonej wyspy…Kto pierwszy zaczął wytwarzać whisky Szkoci czy Irlandczycy? Co sprawiło, że delikatna i przystępna Irlandzka whiskey nie jest tak popularna jak szkocka?Według legend historia irlandzkiej whiskey sięga VI w, kiedy to podobno sztuka destylacji dotarła na tereny Irlandii dzięki chrześcijańskim mnichom i św. Patrykowi. W kronikach nie zachowały się jednak na ten temat...
Przejdź do artykułuWhite Dog to popularny wśród pierwszych osadników stanu Kentucky alkohol, którym nazywano przejrzysty, niestarzony w beczce destylat z wyczuwalną słodyczą kukurydzy, pity bardzo często prosto z destylatora. Po latach odkryto, że idealnie nadaje się on do starzenia w beczkach tworząc alkohol, który dziś nazywamy Kentucky Straight Bourbon Whiskey.White Dog Mash#1został wyprodukowany w oparciu o tradycyjną tzw...
Przejdź do artykułuPrzed przystąpieniem do pisania tego artykułu szukałem informacji oraz ciekawostek, które mogłyby poszerzyć moja wiedzę na temat grappy. Trunek co prawda nie jest mi obcy, ale dopiero na Ogólnopolskim Festiwalu Win i Alkoholi (o którym naszym stałym klientom nie muszę mówić) miałem możliwość przekonać się jak wiele „odcieni” posiada ten wyjątkowy destylat. Wracając do pierwszej myśli – szukałem, czytałem i...
Przejdź do artykułuGdybym poprosiła Cię czytelniku byś zamknął teraz oczy i pomyślał o Włoszech?Na pewno wyobrazisz sobie wspaniałe zabytki jak Coloseum czy Krzywa Wieża w Pizie, cudowne krajobrazy r...
Przejdź do artykułuPora na drugą część odpowiedzi na Wasze pytania: Iain w filmie po angielsku, a już tradycyjnie polski skrót poniżej 😊Czy drożdże i długość fermentacji mają znaczenie dla smaku i aromatu whisky?Oczywiście tak. To jest jeden z tych aspektów przy produkcji whisky, któremu naprawdę trzeba poświęcić wiele uwagi. My do naszych tanków dodajemy 75kg drożdży, w proporcjach 2 części typu M i 1 część typu Mx, który za...
Przejdź do artykułuMamy dla Was film z odpowiedziami na pytania. Na różnych naszych profilach facebookowych, Instagramie oraz w e-mailach zadaliście ich aż 27. Super – bardzo dziękujemy za aktywność!Iain McAlister odpowiedział na praktycznie każde z nich, ale gdy zostało mu już tylko 3 do końca, nagranie padło. Ostatecznie wybrał więc 10, na które odpowiedział w dwóch filmikach – po pięć w każdym.Poniżej „telegraficzny”...
Przejdź do artykułuTradycja produkcji wina w RPA jest bardzo długa, ale o wzroście jego popularności możemy mówić od około 20-tu lat – skąd takie “opóźnienie”?RPA ze względów politycznych było izolow...
Przejdź do artykułuLIFE IN. Łódzkie: Kim jest sommelier?Michał Bald: To osoba, która ma wiedzę na temat win, kocha wino, potrafi i chce się dzielić swoją wiedzą i pasją z innymi. Sommelierzy bardzo często pracują w restauracjach, gdzie doradzają klientom, jak najlepiej dobrać wino do potrawy. Z kolei właścicielom tłumaczą, jak zorganizować kartę win i piwniczkę z winami. Szkolą także kelnerów w zakresie doboru win do serwowan...
Przejdź do artykułuMałgorzata Masiak:Veneto to jeden z trzech najbardziej popularnych i ważnych regionów we Włoszech – co czyni to miejsce tak wyjątkowym?Luca Speri:Biorąc pod uwagę oficjalne dane ap...
Przejdź do artykułuW bieżącym numerze postanowiliśmy rozpocząć prezentowanie przepisów z różnych stron świata. Wierzymy, że odtwarzając je potem w swoich domach wraz z propozycją idealnie dobranego w...
Przejdź do artykułuIdą święta, słychać już od jakiegoś czasu. Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Każdy przygotowuje się do niego jak umie, ale nie będę tu robił wywodów teologicznych. Święto, świętowanie, wspólne przeżywanie, celebrowanie. My M&P Wam pomożemy i najlepsze, wyśmienite trunki na tę okazję zaproponujemy.Pierwszą myślą o potrawie świątecznej u w...
Przejdź do artykułuWiosna, lato, jesień... Ciekawie się zaczyna ale nie będzie wyliczanki, a o zimie wspominać nie będę. Długo bardzo czekałem na dogodny moment aby spędzić trochę czasu przy „umilaczu” wolnego dnia i chwil na świeżym powietrzu.Tematem jak każdy się już pewnie domyślił jest GRILL! Moje pierwsze myśli gdy w temacie grill - to wcale nie mięso. Mam nadzieję, że udało mi się Państwa zaskoczyć i wzbudzić ciekawość....
Przejdź do artykułuNiby fajnie ale okazało się że sporo będzie do zrobienia.Każdy z zaproszonych przygotowuje coś do jedzenia, więc ja też ale żeby wszystko dobrze się komponowało to trzeba owe smakołyki czymś popić...Z ilości ludzi wynika że jedzenia będzie sporo.Każdy z nas dobiera alkohol zgodnie z własnymi preferencjami, aż się boje bo na własnych pomysłach oczywiście nie poprzestanę. Pierwszy pomysł jaki mi przyszedł do...
Przejdź do artykułuPierwsze promienie słońca skłoniły wielu z nas do ataku na rozgrzane do czerwoności grille.Ale jak to się mówi nie samym grillem człowiek żyje. I tak było również ze mną.W krótkim czasie doświadczyłem przesytu, ale spokojnie taki stan podobno mija. Któregoś dnia żona zaproponowała bezmięsny posiłek…, co miałem zrobić…?! Poszedłem do sklepu z listą i informacją jak kupisz wszystko to wróć:). I tak też zrobił...
Przejdź do artykułuŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W końcu przychodzi ten upragniony moment wytchnienia, odpoczynku i wspólnych spotkań. Warto przez chwilę zastanowić się nad tym czym będziemy popijali spożywane potrawy i czym będziemy się raczyć pomiędzy nimi. Tak, by było na bogato i w klimacie świątecznym.Jajka idealnie pasują na te święta, a jako składnik Egg Nogg-a wpisują się doskonale w ich atmosferę...
Przejdź do artykułuIdealne na zimę, ale też na wszystkie chłodniejsze dni. Grzańce w znaczy sposób pozwolą na dużo lepsze funkcjonowanie w takich warunkach. Dobrze przygotowane są niebywale smaczne,...
Przejdź do artykułuJeden kwaśny, dwa słodkie, trzy mocne i cztery słabe, to ogólne powiedzenie o jednym z najstarszych drinków, który może być serwowany jako napój wieloporcjowy w dużym, szklanym naczyniu lub też jako pojedynczy drink.Pierwsza pisana wzmianka o nim odnotowana jest w 1576 r. Nie wiadomo kto skomponował pierwszą porcję. Nie wiadomo również jakiego użył owocu cytrusowego czy rodzaju cukru, ale z pewnością zdarzy...
Przejdź do artykułuSwoje narodziny notuje na przełom XVIII i XIX wieku, kiedy to panowanie Habsburgów zmierzało ku końcowi, a gdzie nie gdzie już wygasło. W Veneto, we Włoszech pracownicy imperium Habsburskiego, żołnierze oraz odwiedzający te tereny dyplomaci rozsmakowali się w lokalnych winach serwowanych w tutejszych tawernach. Co ciekawe, wina te nie były znane z szerokiej gamy i dużego wyboru a i ich moc była zdecydowanie...
Przejdź do artykułuHistoria jednego z najpopularniejszych napojów mieszanych nie jest klarowna, podobnie jak on sam. Istnieje kilka wersji jego powstania. Pierwsza wzmianka o napoju mieszanym Alexander ukazała się w wydanej w 1916 roku książce Hugo Ensslina „Receptury napojów mieszanych” (Recipies for Mixed Drinks). To pierwsza informacja o drinku, na który składają się składniki w dokładnie takich samych ilościach.Jedna z we...
Przejdź do artykułuCzęsto będąc na wyjeździe w krajach śródziemnomorskich delektuję się drinkami z anyżkiem. Ouzo, Raki, Pastis sprawiają, że mogę głębiej delektować się miejscowymi zapachami, smakami czy widokami. W sumie nic nowego, każdy ma coś co pozwala mu w pełni korzystać z danej chwili czy czasu. Ale… No właśnie, najczęściej gdy smakuję powoli anyżówkę np. Ouzo z wodą lub lemoniadą w szklance wypełnionej lodem, wszysc...
Przejdź do artykułuGdyby kiedyś ktoś mi powiedział, że z przyjemnością napiję się Ouzo – powiedziałabym, że chyba zwariował. Nie było takiej siły, która zmusiłaby mnie do wypicia tego anyżkowego trunku, nie wspominając już o znajdowaniu w tym jakiejkolwiek przyjemności. Jak widać człowiek się zmienia, dojrzewa i wraz z nim dojrzewa także jego smak. Oczywiście nie chodzi o to, że nagle Ouzo stało się moim ulubionym alkoholem –...
Przejdź do artykułuCzęsto podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną dla rozluźnienia atmosfery i podkręcenia tempa wieczoru podajemy alkohol - przed jedzeniem, w trakcie jedzenia, po jedzeniu - w za...
Przejdź do artykułuMarcin Domaszczyński:Czym są RTD i jaka jest ich geneza?Jakub Sienkiewicz:Ready To Drink, jak sama nazwa mówi, to gotowe to picia mieszanki alkoholi i dodatków takich jak soki, syr...
Przejdź do artykułuKuchnia Otwarta to nowy koncept gastronomiczny, dla którego stworzyliśmy własne określenie comfort dining.Comfort dining to doświadczenie kulinarne na poziomie fine dining w przyjaznej cenie i w swobodnej rodzinnej atmosferze sąsiedzkiej restauracji.Jesteśmy lokalem sąsiedzkim, którego celem są silne, przyjacielskie relacje z mieszkańcami Wilanowa i okolicy. Kierunek kuchni: polska kuchnia modernistyczna –...
Przejdź do artykułuAperitf!! Już samo to słowo budzi we mnie myśl o zbliżających się gorących letnich wieczorach i wytrawnym orzeźwieniu niesionym przez wspaniałe koktajle na ich bazie. Czymże więc jest ten Aperitif?Samo słowo wywodzi się od łacińskiego „aperire” czyli otwierać i zostało zaadaptowane, głównie w kulturze włoskiej i hiszpańskiej, jako określenie alkoholu spożywanego przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Odnosi...
Przejdź do artykułuDo czego potrzebne są szkoły barmańskie?Rozmowa z Maciejem Szymańskim, założycielem warszawskiej szkoły barmańskiej Bar Work Academy.To często pojawiające się pytanie - do czego i...
Przejdź do artykułu18 maja 2016. Lotnisko Chopina. Wylot do Madrytu. Już jesteśmy odprawieni, a ja dalej nie dowierzam - za kilka chwil znajdę się w Hiszpanii. Emocje mkną szybciej niż czas. Madryt. Auto - kierunek Kastylia i Leon. Zakwaterowanie w hotelu i spotkanie z przedstawicielami Bodegas Farina. Nim zdążyłem się zorientować gdzie jestem, już zwiedzałem Zamorrę. „Tak zaczęła się wakacyjna przygoda…”Hiszpańskie przysłowi...
Przejdź do artykułuWina z Nowego Świata - w tym również z Argentyny, kojarzą nam się z producentami których historia produkcji nie przekracza 30 - 50 lat. Rzeczywiście większość z nich swoje początki ma w latach 70/80 XX wieku. Wtedy właśnie wina z Nowego Świata zaczęły z wielkim sukcesem podbijać rynki europejskie.Zupełnie inaczej rzecz się ma z winiarnią PASCUAL TOSO z argentyńskiej Mendozy. Pascual Toso świętuje w tym roku...
Przejdź do artykułuDwie godziny jazdy samochodem na północny zachód od Glasgow, mijając miejscowość Tarbet, wjeżdżamy na zapierający dech w piersi Kintyre. Półwysep który, uważany za jeden z najpiękniejszych terenów Szkocji, zlokalizowany jest na zachodnim jej wybrzeżu i urzeka widokami zielonych wzgórz, wdzierającego się w nie oceanu, który opływa Mull of Kintyre.Na wschód od tego miejsca, około 20 km w linii prostej znajduj...
Przejdź do artykułuSzkocja przywitała nas rześkim powietrzem i pięknym słońcem… po godzinie podróży zameldowaliśmy się w Glen House, wspaniałym zbudowanym w 1771 roku w stylu wiktoriańskim domu, znajdującym się na terenie destylarni GlenDronach, w którym w przeszłości mieszkało wielu managerów gorzelni. Spragnieni wrażeń i dobrej whisky wyruszyliśmy w kierunku Portsoy odwiedzić destylarnię Glenglassaugh. Założona w 1875 roku...
Przejdź do artykułu„Jesteśmy dumni z kultywowania dawnych tradycji i umiejętności. Ale też, nie jesteśmy przeciwnikami nowych pomysłów jeśli pomagają one tworzyć wspaniałe whisky”Szkocja przywitała nas typowo wyspiarską pogodą. Słońce, chmury, deszcz. Słońce, chmury deszcz.... To dzięki temu widoki w drodze do destylarni Loch Lomond przypominają nasze majowe gdy trawa, krzewy i drzewa zachwycają szeroką paletą odcieni zieleni...
Przejdź do artykułuCydr to niskoalkoholowy (1,2-8,5%), przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Wyróżnia się świeżym aromatem i smakiem od wytrawnego do lekko słodkawego. Świetnie gasi pragnienie. Wytwarzany jest przez fermentację moszczu jabłkowego głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech, a od kilku lat, na większą skalę również w Polsce.Najlepsze cydry produkuje się z różnych, starych odmian jabłek. By...
Przejdź do artykułuOd niedawna na naszych półkach zagościła druga marka calvadosu - Drouin, bo o niej mowa jest główną linia calvadosu produkowaną przez firmę o tej samej nazwie. Do tej pory współpra...
Przejdź do artykułuWprowadzając Państwa w temat pochodzącej z Gwadelupy Karukery, czyli jednego z najlepszych rumów Ameryki Środkowej, czujemy powinność przedstawienia nieco bliżej tego przepięknego kraju. Jego podstawę tworzą dwie całkowicie różne wyspy tworzące kształt motyla rozdzielonego rzeką Salée. Leżą w klimacie podrównikowym wilgotnym, a zdecydowaną większość ich terenu pokrywają lasy tropikalne. Jeśli już pojawił si...
Przejdź do artykułuPils, Pilsner, Ale, Stout, Porter czy może Lambic, Marcowe, Dubeltowe jaki rodzaj, którą odmianę czy jęczmienne czy pszeniczne? Niewątpliwie różnorodność smaków, aromatów i kolorów przyprawia większość z nas o zawrót głowy. Zanim postaramy się przybliżyć rodzaje i określenia cofnijmy się do początku - początku tego najbardziej prawdopodobnego.8500 lat temu, między Tygrysem i Eufratem na terenach zamieszkały...
Przejdź do artykułuPIWA GÓRNEJ FERMENTACJIZdarzenie jakie miało miejsce dnia 5 października 1842 roku w Pilźnie, królewskim mieście o piwowarskiej tradycji sięgającej 1295 roku, było rewolucją w piwowarstwie. Tego dnia po raz pierwszy pilzneńscy mieszkańcy mogli spróbować Pilznera, nowego wyrobu piwowarów, uważonego przez bawarskiego mistrza Józefa Grolla.Do tego czasu proces technologiczny produkcji piwa był rzec można, taki...
Przejdź do artykułuPrzed nami wiosna i lato, czas wielu uroczystości rodzinnych i ślubów. Często przy tych okazjach życzmy sobie szampańskich zabawy i tego i ja Państwu życzę.No właśnie. SZAMPAŃSKA Z...
Przejdź do artykułuWiniarska historia rodziny Capetta sięga lat 50-tych XX wieku. Od samego początku ich działalność opierała się na produkcji win musujących, choć dziś w ich ofercie można znaleźć ró...
Przejdź do artykułuKto odkrył szampana, a kto wynalazł sposób jego szczelnego zamknięcia?Rozmowa z Michałem Baldem - sommelierem.Radosław Kędzierski: Gdzie pierwszy raz próbował pan prawdziwego szamp...
Przejdź do artykułuW ostatnim czasie zauważyć można prężnie rozwijającą się kulturę picia alkoholu w naszym kraju. Wraz ze zwiększającym się zainteresowaniem tematem alkoholi mocnych wzrasta świadomość konsumenta i co za tym idzie zwiększa się ich wybór na sklepowych czy barowych półkach. Jeszcze całkiem niedawno na polskim rynku był dość wąski wybór alkoholi mniej popularnych, do których niewątpliwie można zaliczyć tequile....
Przejdź do artykułuWódka, uznawana za nasz narodowy trunek, przez wiele lat była uważana za prosty alkohol służący tylko i wyłącznie wsparciu różnorodnych uroczystości. Pita dla uczczenia okazji, bezrefleksyjnie i często tylko dla uzyskania szybkiego efektu wesołości. Któż z nas nie był świadkiem lub sam nie był w sytuacji gdy po wypiciu kieliszka wódki gorączkowo szukał tzw. popitki w postaci soku, coli czy czegokolwiek inne...
Przejdź do artykułuWódka Basmoon jest alkoholem klasy Premium. Produkowana jest w sposób rzemieślniczy, tradycyjnymi metodami i pięciokrotnie destylowana. Tworzona na bazie baskijskiego ziemniaka jest ceniona na całym świecie za swoją wysoką jakość. Receptura do produkcji Basmoon została przekazana rodzinie przez włoskiego partyzanta podczas hiszpańskiej wojny domowej w latach 30-tych XX wieku i od tamtej pory jest przekazywa...
Przejdź do artykułuBez względu na to czy jest zima, zbliża się magiczne Boże Narodzenie i delikatnie prószy śnieg, czy też może jest jesień i za oknem szaro- buro, albo mamy wiosenno - letni wieczór po gwałtownej burzy - na każdy z tych momentów dobra będzie brandy. Rozgrzeje, napełni dom ciepłymi aromatami suszonych owoców i orzechów, da chwilę relaksu. Świetna na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a jej jeden niewielki kie...
Przejdź do artykułuPewnie gdzieś, kiedyś słyszeliście tę niemiecko brzmiącą nazwę. Może nawet macie butelkę w swoim barku gdzieś z tyłu schowaną i zakurzoną za irish creamem – jak długo tam jest? Nikt nie pamięta. Jeśli tak jest to mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu chętniej zaczniecie sięgać po ten jakże uniwersalny i bogaty w smaku alkohol, gdy będziecie mieli ochotę na chwileczkę zapomnienia.Zacznijmy od podstaw...
Przejdź do artykułu