
Weber Haus
Weber Haus jest niewielkim producentem, zlokalizowanym na południu kraju w miejscowości Ivoti, na północ od Porto Alegre, który kładzie nacisk na wysoką jakość finalnego produktu. W 1948 roku rozpoczęto destylację na zasadach komercyjnych. Korzystają z tradycyjnych miedzianych alembików, a do starzenia wykorzystywane są beczki siedmiu różnych gatunków drewna, w tym tradycyjnych brazylijskich. Pola trzciny cukrowej są uprawiane ekologicznie (certyfikowane), a zbiory odbywają się ręcznie, wykorzystując przy tym różne odmiany trzciny, w zależności od rodzaju gleby i mikroklimatu. Sama destylarnia Weber Haus ma status zrównoważonego rozwoju. Fermentacja odbywa się w 100% w sposób naturalny, wykorzystując sok tylko z serca trzciny, a bagaço (czyli wywar melasowy) służy jako paliwo do miedzianych alembików. Weber Haus posiada certyfikat ekologicznej cachaça. Roczna produkcja wynosi 630 tysięcy litrów.
Dzięki precyzji i przykuwaniu uwagi do
szczegółów Weber Haus stał się jednym z najbardziej nagradzanych producentów
cachaça w Brazylii. Zdobyli ponad 130 medali na międzynarodowych konkursach,
takich jak Concours Mondial de Bruxelles i San Francisco World Spirits
Competition. Pomimo ogromnego sukcesu marki zarówno w Brazylii, jak i poza nią,
Weber Haus pozostaje do dziś firmą rodzinną, produkując najwyższej jakości
trunki. Obecnie destylarnia jest w rękach czwartej generacji rodziny Weberów i
ciągle się rozwija. Poza produkcją cachaça w 2017 roku rozpoczęto projekty
związane z produkcją ginów i rumów.