Bodegas Paniza
Nazwa winnicy wywodzi się od miejscowości o tej samej
nazwie. Paniza to małe rolnicze miasteczko niedaleko Cariñeny, stolicy Aragonii.
To właśnie tu w 1953 roku rozpoczęła się historia, w której zaprzyjaźnieni
winiarze zrzeszyli się by dać światu to co mają najlepsze – swoje wino. Dziś winogrona
wielu odmian pozyskiwane są od ok 300 rolników, z łącznej powierzchni niemal
3000 hektarów winnic. Tradycja uprawy winorośli na tych ziemiach sięga czasów
starożytnych, kiedy to pierwsi Fenicjanie, a później Rzymianie sprowadzili ją tu ze wschodniej części Morza Śródziemnego.
Tutejsze uprawy, położone na ok 700 m n.p.m. podlegają wpływom klimatu
kontynentalnego, lato jest bardzo gorące i stosunkowo suche, a zima bardzo
mroźna i wietrzna. Gleba charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem składu
geologicznego w zależności od wysokości n.p.m.. W niższych obszarach spotykamy
gleby brunatno-wapienne, piaskowcowe i gliniaste, a w częściach położonych
wyżej, gdzie rosną starsze winorośle, gleby łupkowe.
Wiele różnych szczepów, różnorodne terroir, starsze i młodsze
nasadzenia, to wszystko sprawia, że w ofercie Panizy znajdziemy zarówno proste,
codzienne wina, jak i te z pojedynczych, wyjątkowych parceli, nagradzane i
wyróżniane na konkursach i wystawach winiarskich.