FARINA COCKTAIL
Apelacja: VINO DE LA TIERRA Kraj: Hiszpania Region: Toro Producent: Bodegas Farina Kolor: Białe Smak: Słodkie Poj.: 0.75 Zaw. Alk. %: 9.0
W latach 70. i 80. XX wieku Manolo Fariña postanowił zasadzić eksperymentalnie różne odmiany winogron. Wśród nich znalazły się odmiany rodzime, ale także zagraniczne. Tym samym rodzina Farina jest obecnie w posiadaniu wielu malutkich parceli różnorodnych odmian, zarówno czerwonych jak i białych. Z tych drugich, oprócz ich flagowej Malvasii, znajdziemy Verdejo, różne odmiany Moscatel, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Albariño i jeszcze kilka innych. Ponieważ występują w małych ilościach, to zawsze były winifikowane razem, w rezultacie czego powstawało bardzo przyjemne wino, które w winnicy przez wzgląd właśnie na spósób jego produkcji nazwano Koktajlem. Wielokrotnie myślano o tym by wino wprowadzić na rynek, ale po raz pierwszy dochodzi do tego dopiero teraz, ponad 40 lat później! Fariña Cocktail to świeże, słodkie i lekko musujące wino. Kompozycja gron Verdejo, Moscatel, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Albariño i Malvasía. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, została przerwana na wczesnym etapie (obniżając temperaturę) dzięki czemu uzyskano oczekiwany poziom słodyczy. Wino ma jasną, słomkową barwę. Bukiet jest bardzo złożony, odnajdujemy w nim aromaty kwiatowe, takie jak róża i kwiat pomarańczy, a także nuty owocowe: brzoskwinie i morele. Na podniebieniu jest świeże, słodkie i delikatnie musujące. Idealne jako aperitif, do przystawek, lekkich dań oraz niezbyt słodkich deserów. Serwować mocno schłodzone.