Campbeltown Loch Blended Malt
Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0.7 Zaw. Alk. %: 46.0
To powrót znanej i lubianej whisky komponowanej w destylarni Springbank. Swą nazwę wzięła od zatoki, nad którą znajduje się miasteczko Campbeltown. Campbeltown Loch w przeszłości butelkowana była jako whisky blended i stanowiła kompozycję whisky single malt Springbank, Longrow oraz single grain z destylarni Girvan. Po kilku latach przerwy whisky powraca na rynek jako blended malt. W butelce znajdziemy wszystkie pięć whisky single malt, które są obecnie produkowane przez trzy działające w Campbeltown destylarnie. Mamy więc tutaj kompozycję trzykrotnie destylowanej, nietorfowej Hazelburn, lekko torfowej Springbank, mocno torfowej Longrow z destylarni Springbank, whisky Kilkerran z Glengyle i whisky słodowej z Glen Scotia. Całość tworzy bardzo przyjemną, pełną charakteru Campbeltown whisky. W zapachu wyraźne nuty maślane, charakterystyczne nuty morskiej bryzy, tlącego się torfu, piernika i ciasta z orzechów pekan. W smaku słony karmel, daktyle, krystalizowany brązowy cukier i delikatna nuta torfowego dymu. Finisz to torfowy dym, przechodzący z czasem w nuty skórzane. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników whisky z Campbeltown i bardzo przystępny cenowo tzw. daily dram.