Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

The Matsui Mizunara Cask Single Malt 0,7 43% Kartonik

Import

Kraj: Japonia Region: Producent: Kurayo Poj.: 0.7 Zaw. Alk. %: 43.0

Whisky single malt wyprodukowana w destylarni Kurayoshi. Dojrzewała w beczkach Mizunara. Dąb Mizunara w dzisiejszych czasach jest stosunkowo rzadko stosowany w procesie dojrzewania whisky. Obecnie beczki Mizunara stanowią mniej niż 10% wszystkich wykorzystywanych beczek whisky w Japonii. Dzieje się tak z uwagi na jego rzadkość występowania, trudność w obróbce i skłonnościom do przeciekania. Dodatkowo wzrost dębu do odpowiedniej wielkości trwa od 200 do 300 lat. To wszystko przekłada się na wysokie ceny beczek. Mizunara zapewnia jednak wyjątkowe właściwości aromatyczne. Ta odmiana dębu występuje wyłącznie w lasach Hokkaido i regionie Tohuku w północnej części wyspy Honsiu. Mizunara oferuje miodowy posmak dębu, który otula whisky i nadaje jej charakterystyczny dla tego typu dojrzewania elegancki, długotrwały styl. Whisky jest rozcieńczana wodą pochodzącą z obfitych opadów śniegu z masywu wulkanu Daisen. Dojrzewała w prefekturze Tottori, gdzie rządzi natura, a temperatury różnią się znacznie w zależności od pory roku. Angel’s share dochodzi do 3% rocznie. Na etykiecie butelki znajduje się obraz „Umezawa w prowincji Sagami” autorstwa Katsushika Hokusai. W aromacie słodkie kakao, brązowy cukier z prażonymi ziarnami zbóż, suszone owoce i piżmo. W smaku lekko kremowa z wyraźnymi aromatami wędzonego wiciokrzewu, pieczonej gruszki, prażonych ziaren zbóż. Finisz jest długi i jedwabisty.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.