Nikka Pure Malt Taketsuru
Kraj: Japonia Region: Producent: Nikka Poj.: 0.7 Zaw. Alk. %: 43.0
Whisky Pure Malt stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masataka Taketsuru. Jest to wspaniale zbalansowana kompozycja delikatnie torfowych whisky single malt z destylarni Yoichi i łagodnych, owocowych whisky z Miyagikyo. Butelka miała swoją premierę w Japonii w 2000 roku, ale co kilka lat pojawia się edycja z lekko zmienionymi proporcjami wykorzystanych whisky. Najnowsza, w której zwiększono udział destylatów z Yoichi trafiła na rynek we wrześniu 2020. W procesie dojrzewania użyto beczek po sherry i tzw. remade cask. W zapachu początkowo owocowa z wyraźnie wyczuwalnymi nutami pomarańczy, a także soczystych gruszek. Następnie aromat ewoluuje w lekkie ziołowe nuty z odrobiną torfu i lekką goryczką. W smaku jest krągła i delikatna, nuty zbożowe przeplatają się z akcentami słodkich przypraw i odrobiną kardamonu, a po chwili pojawiają się nuty kandyzowanych owoców. W finiszu lekka goryczka połączona z nutą torfową, przypominającą smak ciemnej czekolady.