Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich

IV OSWiA

W tym roku spotkaliśmy się z Państwem w Fortecy już po raz czwarty. Zadbaliśmy jednak o to, by pojawili się również zupełni nowi producenci, obok tych którzy od już od kliku lat prezentują swoje trunki w naszym portfolio. A więc 17ego października nasi goście mogli spróbować tegorocznych premier – w części winiarskiej pokazaliśmy po raz pierwszy: znakomite Sancerre i Pouilly Fume od Pascal Gitton, wina z Friuli od znanego szefa kuchni Joego Bastianicha; królewskie Royal Oporto, portugalskie linie 3 autores (Vinho Verde okazało się jednym z hitów imprezy) i Reserva Dos amigos; niemieckiego Weinbieta i wina z Patagonii – Valle Perdido. Miłośnicy alkoholi mocnych mieli okazję spróbować naszego nowego rumu z Dominikany – Barcelo – jego wersja Imperial zdobyła powszechne uznanie kupujących i w fortecowym sklepie zabrakło jej już w połowie eventu! Wśród Single Malt Whisky po raz pierwszy degustowaliśmy produkty z nowej destylarni Billego Walkera – Glenglassaugh, pojawił się także reprezentant regionu Campbeltown – Springbank.

 

Oczywiście nie zabrakło naszych wieloletnich i cenionych partnerów, którzy w większości przypadków osobiście, prezentowali nowe roczniki swoich win. Takie marki jak na przykład Pascual Toso, PradoRey, Recanati, Casas Patronales, Speri, Massolino czy Waipara West są z nami rokrocznie, od pierwszej edycji festiwalu!

 

Mocne Alkohole zajęły aż 3 komnaty Fortu Legionów. W części whisky panowała duża różnorodność – nasi goście mieli możliwość spróbować zarówno klasycznych szkockich trunków, jak i produktów irlandzkich i japońskich. Amerykę reprezentował jak zwykle znany i lubiany Burbon Blantons – którego zakrętki z koniem były najbardziej pożądanym gadżetem w części wysokoprocentowej.

 

W komnacie destylatów francuskich do degustacji były nasze 3 znakomite marki koniaku – Lheraud, Voyer i Dupuy, a także Calvados i szeroka selekcja armaniaków. Podobnie jak w zeszłym roku dużym zainteresowaniem cieszył się oryginalny, francuski Absynt; także słodki czekoladowy likier z nutą ostrej papryczki od Zanina (Pepperciocco) i oczywiście najwyższej klasy owocowe destylaty od Ronera. Ten znakomity producent wystawiał się na dużym stoisku Południowego Tyrolu przy samej scenie i prezentował swoje eleganckie grappy, gruszkowego Williamsa i bardzo lubiane przez naszych klientów likiery: Bombardino, Chockito, Limoncello, Pink Berry i popularny ostatnimi czasy Holler Sambo – likier z czarnego bzu – będący składnikiem modnego koktajlu o nazwie Hugo. Oczywiście jak zwykle na festiwalu, wszystkie degustowane wspaniałości można było kupić z rabatami sięgającymi 50%…

 

Drodzy Państwo,

Długo można by jeszcze opowiadać o tym co degustowało się w Fortecy 17 października; mamy nadzieję że Ci z Państwa którzy nie mieli okazji do nas zawitać, odwiedzą nas w przyszłym roku, a wszystkim obecnym i degustującym dziękujemy za to że byliście z Nami.

Nasze salony