Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich

Tradycyjny, pyszny i wyjątkowo łatwy do zrobienia. Leciutki sernik z polewą kajmakową. 

Duszone ogony, to popularne hiszpańskie danie, które nie tyle wymaga atencji, co sporo czasu. Przygotowanie go wymaga pełnej dniówki, ale przez 7 godzin ogony same pieką się wolniutko w piekarniku. 

Wielkanoc w Polsce nie liczy się bez białej kiełbasy. Można ją ugotować i po wystudzeniu podawać jako pyszna wędlina. Można pokroić i dodać do żurku z ziemniaczkami i jajkiem na twardo. A można ją upiec po ugotowaniu. I to chyba jest najlepsza wersja tej prostej potrawy..

Rozgrzewamy mocno patelnię i rozpuszczamy 2/3 łyżki masła. Przez 2-3 minuty obsmażamy na nim polędwiczki, posypane świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przekładamy je na ciepły talerz. Zlewamy tłuszcz i na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną porcję masła (2/3 łyżki), na której szklimy posiekaną szalotkę. Dodajemy wino, a gdy
Rozbij filety na grubość ok 0,5 centymetra i oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu. Smaż filety po ok. 4-6 minut z każdej strony aż będą delikatnie brązowe. Zdejmij z patelni i owiń w folię aluminiową by nie…

Przypraw udka pieprzem i solą. Oprósz mąką i smaż na gorącym oleju razem z cebulką. Następnie dodaj bulion i pozwól by całość się wolno gotowała. Gdy kurczak będzie miękki dodaj wino i duś na wolnym ogniu przez ok 5 minut. Zdejmij udka z patelni. Do sosu dodaj …

Do wysokiego garnka lub szybkowaru wlewamy odrobinę oliwy,wrzuczamy warzywa i liść laurowy. Kiedy trochę zmiękną, dodajemy pomidor i szczyptę soli. Następnie dokładamy wcześniej przesmażone kiełbaski, bekon i chorizo. Dodajemy trochę wody, tymianek, oregano i …

Na dużą, delikatnie rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy. Dodaj cebulę, zieloną paprykę, czosnek i liść laurowy. Jak będzie gotowe, przełóż do miski. Na patelnię dolej oleju, ułóż żeberka i obsmaż. Dodaj ziemniaki, kiełbasę chorizo…

Nasze salony